UDAR NA RUSKI PONOS

‘Putinov glas‘ divljao na državnoj televiziji: ‘Jednostavno sam bijesan! Kako ste, dovraga, to mogli dopustiti?‘

Činilo se da je Vladimir Solovjov artikulirao bijes čelnika Kremlja kada je pokrenuo verbalni napad na mornaricu

Vladimir Solovjov i Vladimir Putin

 Profimedia

Najpoznatiji ruski TV voditelj Vladimir Solovjov, kojeg nazivaju 'Putinov glas', izrazio je snažno nezadovoljstvo zbog potonuća ruske raketne krstarice Moskva, zapovjednog broda ruske Crnomorske flote.

Činilo se da je Vladimir Solovjov artikulirao bijes čelnika Kremlja kada je pokrenuo verbalni napad na mornaricu u televizijskom prijenosu.

"Bijesan sam zbog onoga što se dogodilo zapovjednom brodu ruske Crnomorske flote Moskvi. Jednostavno sam bijesan. I da, mi kažemo da je bio dosta star, da je imao određene popravike i, da, ta serija brodova ima svojih ranjivosti. Razumijem. Ali recite mi ovo - kako se mogao izgubiti. Objasnite mi, zašto je, dovraga, u to vrijeme bio baš na tom dijelu Crnog mora?", rekao je uzrujani voditelj s državne televizije, koji je sankcioniran zbog svojih veza s Vladimirom Putinom.

Gubitak Moskve najveće je poniženje Ruse u Putinovoj invaziji na Ukrajinu, za koju se nadao da će se pokoriti njegovoj hegemoniji u samo nekoliko dana.

"I nije me briga što se točno dogodilo - ako su to zaista bile dvije rakete Neptun kako su Ukrajinci izvijestili. Uostalom, otkad se borbeni brod boji raketnog udara, s obzirom na to da ima obrambeni sustav? Dakle, zar se nešto nije aktiviralo? U redu. Čak i ako je pogođen s dvije rakete, i streljivo se zapalilo... Što se dogodilo s protupožarnim sustavom?", nastavlja dalje voditelj.

Ove izjave u suprotnosti su s njegovim hvaljenjem ruskog ratnog postrojenja u nedjelju navečer, kada je okrivio Zapad i optužio Britaniju da je iscenirala masakr u Buči, tvrdeći da su prikazani užasi izrežirani i da nemaju nikakve veze s Putinovim vojnim snagama.

Sada se šuška da je njegovo javno iskazivanje bijesa prikaz onoga što Putin misli o gubitku Moskve. Kremlj je, naime, poricao potonuće broda i još uvijek je nejasno koliko je ljudi pritm stradalo, a procjenjuje se da su u pitanju na stotine žrtava.

Emitirana snimka dijela 'spašene posade' koja se postrojavala u Sevastopolju također nije razjasnila stvar. Prikazano je otprilike 150 ljudi, uključujući časnika koji je sličio kapetanu Antonu Kuprinu, zapovjedniku Moskve, za kojeg su Ukrajinci ranije tvrdili da je poginuo prilikom potonuća. Međutim, nije jasan datum nastanka te snimke Ministarstva obrane.

Sada se čini da je Solovjov dobio dozvolu za napad na mornaricu, što ukazuje na to da Kremlj nastoji pronaći krivca za katastrofalan gubitak Moskve. Također postoje govorkanja da je viceadmiral Igor Osipov, zapovjednik Crnomorske flote, priveden ili suspendiran zbog gubitka ruske raketne krstarice.

Solovjov je jedan od Rusa koji su pogođeni sankcijama Zapada, a na meti prosvjednika našle su se njegove dvije talijanske vile koje su izgađane crvenom bojom te se na ulazu pojavio grafit 'Ubojica Solovjov'.

Ranije je upozoravao ruske gledatelje da im se 'ponavlja jugoslavenski scenarij'.

"Smjestit će nam jugoslavenski scenarij, 'skuhat' će nam scenarij iz Srebrenice. Uskoro ćemo biti optuženi za genocid. Iza ove provokacije stoje Britanci", rekao je Vladimir Solovjev, poznat po svojim radikalno proputinovskim stavovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:06