OBRAT U KREMLJU?

Putinov glasnogovornik sada kaže: ‘Možete nastaviti plaćati plin u eurima, ne želimo vam komplicirati život‘

Konačno plaćanje će i dalje ići prema prodavatelju, Gazpromu, u rubljama, odnosno kupnjom ruskih rubalja za eure

Plinovoda i Vladimir Putin/Ilustracija

 Jeffrey Groeneweg/AFP/Profimedia

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas na televizijskom kanalu Rusija 1 kako su ruske vlasti odlučile konvertirati plaćanje plina 'neprijateljskim zemljama' u rublje kako bi osigurale trgovinu, prenosi agencija RIA novosti.

Novinar je sugerirao da je ova odluka donesena kako Rusija ne bi bila uskraćena za dolare i eure dobivene za plin, a Peskov se s time složio. "Najveći teret sankcija u povijesti sada pada na Rusku Federaciju. A osim toga, kao što znate, zaplijenjene su naše devizne rezerve, koje su bile u drugim zemljama", rekao je.

Prema Peskovu, sve više zemalja sumnja u pouzdanost dolara i eura kao 'pričuvnih' svjetskih valuta, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin, kako kaže, iznio ideju o potrebi da se zemlja zaštiti od rizika kada je trgovina u pitanju.

image

Dmitrij Peskov

Sergey Guneev/AFP

Peskov je naglasio da će kupci plina koji su plaćali u eurima to činiti i dalje jer, kako kaže, Rusija ne želi komplicirati život svojim kupcima i želi zadržati reputaciju pouzdanog dobavljača. Konačno plaćanje će i dalje ići prema prodavatelju, Gazpromu, u rubljama, odnosno kupnjom ruskih rubalja za te eure. Ovo je, kaže, još uvijek 'prototip' sustava plaćanja.

Ruska državna energetska tvrtka Gazprom objavila je da nastavlja velike isporuke plina preko Ukrajine na zapad. Bez obzira na rat, 108,4 milijuna kubika ove nedjelje proći će kroz sustav plinovoda susjedne zemlje, navedeno je ranije danas u priopćenju tvrtke dostavljenom Interfaxu. Prema ruskim podacima, to odgovara naručenoj količini.

U subotu je, prema podacima Gazproma, isporučeno 108,1 milijun kubnih metara. Ugovorni maksimum je 109 milijuna. Ruske isporuke nastavljene su tijekom vikenda nakon konverzije plaćanja u rublje.

Predsjednik Vladimir Putin dao je upute da se plin smije prodavati zapadnim zemljama samo u zamjenu za rublje, što su one odbile. Kao rezultat toga, Putin je izdao dekret koji od petka obvezuje zapadne kupce da otvore račun u rubljima u Gazprombanci i da putem njega plaćaju.

Tranzit ruskog plina Ukrajini osigurava milijarde eura proračunskog prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:08