NAJSTRAŠNIJE ORUŽJE

Putinov huškač opet prijeti nuklearnim udarima: ‘Samo se jednu stvar ne mogu odlučiti - Pariz ili München?‘

Solovjev je predložio pokretanje nuklearnih napada na tri članice NATO-a: Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države

Vladimir Solovjov

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Vladimir Solovjov, voditelj ruske državne televizije, jedna je od najistaknutijih osoba u medijima koje podržava Kremlj.

U svojoj emisiji ‘Večer s Vladimirom Solovjevom‘ ponovno je aktualizirao ideju o nuklearnom napadu na članice NATO-a.

Ideju da bi nuklearni rat mogao izbiti usred sukoba u Ukrajini iznijeli su brojni ruski dužnosnici, uključujući Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog predsjednika i premijera. Putin je u rujnu 2022. rekao da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje za obranu svog "teritorijalnog integriteta", a o toj se temi redovito raspravlja na ruskoj državnoj televiziji.

Solovjov je počeo kritizirajući Francusku, nedugo nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da "nema ograničenja" za podršku Pariza Kijevu.

"Cilj Francuske nije samo dobivanje besplatnih resursa s teritorija Rusije, već uništenje Rusije. Konačno rješenje ruskog pitanja", rekao je. "Zašto mislim da bismo trebali izvesti napad na Zapad? Zato što mogu vidjeti kroz njih! Kažu ‘Rusija nam ne može govoriti kako pomoći Ukrajini!‘ Nije na vama da diktirate kako Rusija može odgovoriti!"

Gost u emisiji, Andrej Sidorov, zamjenik dekana svjetske politike na Moskovskom državnom sveučilištu, rekao je Solovjovu da pitanje "nije treba li ili ne koristiti nuklearno oružje".

"Pitanje je protiv koga ih koristiti. Često se govori o Francuskoj ili Velikoj Britaniji", rekao je Sidorov.

Solovjov mu je na to odgovorio: "Tako je, Francuska, Njemačka, Poljska, Velika Britanija."

"Nije to glavno pitanje", ponovio je Sidorov. Postoji još jedna država koja predstavlja opasnost koja stoji iza svih navedenih. Mislim na Sjedinjene Države. Za razliku od drugih zemalja koje ste spomenuli, one mogu predstavljati egzistencijalnu prijetnju Rusiji", nastavio je.

Solovjev je rekao da nije odlučan gdje bi točno Rusija trebala napasti nuklearnim oružjem.

"Samo se ne mogu odlučiti: Pariz ili Marseille? Što bismo trebali uništiti u Njemačkoj? Možda München? Možda bismo trebali imati glasovanje publike, vidjeti koje su gradove spremni poštedjeti", rekao je Solovjev pa nastavio: "Razina ludila čovječanstva je dosegla svoje granice, Zapad neće stati ni pred čim. Trebamo se oštro boriti protiv toga svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju."

Prošli tjedan, tijekom Putinova godišnjeg govora o stanju nacije u Moskvi, ruski je čelnik upozorio da su njegove "strateške nuklearne snage u stanju pune pripravnosti".

"Rusija nikome neće dopustiti da se miješa u njezine unutarnje stvari", upozorio je tada Putin.

Njegove su izjave uslijedile nakon što je Macron sugerirao da bi članice NATO-a mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:01