PJOTR VERZILOV

PUTINOV KRITIČAR KOJI JE PREKINUO FINALE SP-a OSLIJEPIO JE, ZANIJEMIO I OSTAO NEPOKRETAN Njemački liječnik potvrdio: 'Da, vjerojatno je otrovan!'

Petar Verzilov, istaknuti član ruske punk skupine Pussy Riot
 REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Kritičar Kremlja povezan s ruskom prosvjednom punk grupom Pussy Riot, koji je u Berlinu na liječenju, vjerojatno je otrovan, izjavio je u utorak liječnik dodajući da mu je i dalje potrebna intenzivna njega iako više nije u životnoj opasnosti.

Pjotr Verzilov (30), izdavač online medija "Mediazona" koji se bavi kršenjem ljudskih prava u ruskom kaznenom sustavu, izgubio je vid, sluh i nije mogao hodati, ali mu se stanje poboljšalo otkako je u subotu stigao na liječenje u Berlin, izjavila su dva njegova prijatelja u nedjelju.

"Vrlo je vjerojatno da je otrovan", rekao je na konferenciji za novinare liječnik u berlinskoj bolnici Charite. Dodao je da zasad nema drugog objašnjenja njegova stanja.

Njemačka vlada poručila je u ponedjeljak kako se nada punom oporavku Verzilova.

Glasnogovornica njemačke vlade rekla je da je vlada bila obaviještena o dolasku Verzilova u Berlin, ali nije bila uključena u organizaciju putovanja.

Verzilov je stigao u Berlin iz Moskve kasno navečer u subotu u medicinskom helikopteru, izjavio je u nedjelju Jaka Bizilj, čelnik organizacije za ljudska prava Cinema for Peace. Organizacija je platila troškove prijevoza, a Bizilj je rekao i da je Rusija "surađivala" po tom pitanju.

Verzilov je napravio incident tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske u srpnju kada je s još tri djevojke također povezane s Pussy Riot upao na teren. Prosvjednici su odslužili 15 dana u zatvoru zbog tog incidenta koji su, po riječima Pussy Riota, izveli zahtijevajući veće političke slobode izbora i puštanje političkih zatvorenika.

Skupina Pussy Riot istaknula se 2012. kada su pritvoreni članovi grupe zbog prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Grupa je tim činom postala simbol borbe protiv Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:14