RIJEDAK ISTUP

Putinov krvolok poludio na ruske zastupnike: ‘Ili ćete financirati plaćenike ili lopata i - na frontu!‘

Jevgenij Prigožin napao je Državnu dumu, donji dom ruskog parlamenta, jer nije dovoljno podržavao invaziju

Jevgenij Prižogin i logo Wagner grupe

 Tvolk/Willwest News/Profimed/Tvolk/Willwest News/Profimed

Oligarh koji kontrolira ozloglašenu skupinu plaćenika Wagner u utorak je napao ruske zakonodavce u državnoj Dumi, prigovorivši im da bi trebali obilato financirati privatne vojske koje će se boriti u Ukrajini - a ako neće da sami krenu na bojišnicu.

U rijetkom javnom pojavljivanju, Jevgenij Prigožin - koji je dobio nadimak "Putinov kuhar" zbog svojih bliskih veza s Kremljom i povijesti pripremanja raskošnih događaja za ruskog vođu - napao je Državnu dumu, donji dom ruskog parlamenta, jer nisu, kako kaže, dovoljno podržali invaziju.

"Oni ljudi koji samo uzvikuju parole s govornice moraju početi nešto činiti. Pozivam sve političare da se okupimo i osnujemo postrojbe poput Wagnera, dok oni kojima nedostaje menadžerskih sposobnosti mogu uzeti automatske puške ili barem lopate. To će biti istinsko služenje domovini”, rekao je Prigožin u izjavi.

Prigožinov utjecaj raste

Prethodno samozatajni tajkun posljednjih se mjeseci profilirao kao moćni mešetar kojem je dopušteno obilaziti ruske zatvore u potrazi za regrutima za rat u Ukrajini. Prigožin je javno kritizirao i najviše ruske dužnosnike, uključujući guvernera Sankt Peterburga, rodnog grada Vladimira Putina. Rastuća medijska aktivnost Prigožina potaknula je glasine da bi mogao baciti oko na neku državničku funkciju.

Tatjana Stanovaja, dugogodišnja analitičarka događaja na Kremlju i voditeljica političke tvrtke R.Politik, rekla je da Prigožinov nedavni javni ispad sugerira kako je njegov utjecaj sve snažniji.

“Moramo priznati da je Prigožin dosta napredovao”, rekla je u objavi na društvenim mrežama, navodeći njegov utjecaj na imenovanje ozloglašenog generala Sergeja Surovikina da vodi operaciju u Ukrajini, no dodala je i da je i dalje u ovom trenutku "njegova sfera utjecaja još uvijek prilično mala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:51