AKTIVNOSTI U REGIJI

‘Putinov kuhar‘ o angažmanu Wagnera u Srbiji: ‘Mi na poziv dolazimo i u SAD. Kosovo? Mogu to Srbi i sami...‘

‘U Wagneru trenutno nema državljana Srbije, odavno ih nije bilo‘, kaže Jevgenij Prigožin o navodnom regrutiranju građana iz Srbije

Podrška Rusiji iz Beograda; Jevgenij Prigožin

 Profimedia/

Ruski mediji pišu kako je "Glas Amerike", novinska mreža i međunarodna radiopostaja Sjedinjenih Američkih Država, osnivaču zloglasne ruske grupe Wagner postavio pitanja o njihovim aktivnostima u Srbiji, kao i o navodnom regrutiranju građana iz Srbije.

- Privatna vojna tvrtka Wagner nikad nije bila u Srbiji i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom - rekao je osnivač grupe Jevgenij Prigožin, prenosi Blic.

- U Wagneru trenutno nema državljana Srbije, odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o suradnji grupe Wagner i Srbije nemaju nikakve osnove - dodao je Prigožin.

Inače, građanima Srbije zakonom je zabranjeno sudjelovanje u oružanim sukobima u inozemstvu.

Na pitanje jesu li Wagnerovci bili prisutni na sjeveru Kosova, gdje su krajem prosinca 2022. podignute barikade, Prigožin je odgovorio: "Koliko znamo, Srbi i sami odlično izlaze na kraj sa svojim problemima. Želim im sreću i prosperitet".

No, također je dodao kako će grupa Wagner, ukoliko na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država dođe do međunarodnog sukoba, rado sudjelovati.

- Čekamo poziv savjetnika State Departmenta, Dereka Cholleta - zaključio je.

Reagirao i Vučić

Blic podsjeća kako se društvenim mrežama širi navodni poziv Rusije Srbima za prijem u rusku vojsku i navodna procedura prijema stranih državljana u profesionalnu vojnu službu za Oružane snage Rusije. Međutim, najvjerojatnije se radi o staroj informaciji, iz vremena kad je Rusija bila u miru.

A povodom navodnih poziva Srbima da sudjeluju u ratu, u ponedjeljak se oglasio i predsjednik Aleksandar Vučić.

- Nije fer da zovu bilo koga u Wagner. Srpski zakon zabranjuje Srbima ratovanje na prostoru Rusije i Ukrajine - rekao je.

- Rusija treba prekinuti sve napore u regrutiranju Srba za borbu u redovima njezine paravojne skupine Wagner u Ukrajini - dodao je Vučić i kritizirao ruske internetske stranice i grupe na društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa na srpskom jeziku u kojima Wagnerova skupina poziva dobrovoljce u svoje redove. On je ustvrdio i kako je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima.

Osim toga, Vučić je "notornim lažima" nazvao tvrdnje da su u postavljanju barikada na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ove ruske paravojne skupine, ali neizravno je potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

‘Zabranite im aktivnosti‘

Izmjenama Kaznenog zakona Srbije iz 2014., za sudjelovanje državljana Srbije na stranim ratištima predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Za sudjelovanje u oružanom sukobu u inozemstvu u sastavu grupe, moguće je izreći kaznu u trajanju od jedne do osam godina zatvora. Za organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi predviđena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je u utorak od srbijanske vlade da se odmah zabrane sve aktivnosti ruske paravojne i terorističke skupine Wagner, a da svi strani ili domaći državljani koji provode njezine aktivnosti u Srbiji budu zakonski sankcionirani.

LSV u priopćenju navodi kako Wagner sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i po procjenama čini oko 10 posto vojnih snaga koje napadaju i uništavaju ovu nezavisnu državu, prenosi agencija Tanjug. Također se dodaje kako izvješća govore da se radi o formaciji poznatoj po brojnim brutalnostima i zločinima te da je skupina Wagner započela aktivnosti i u Srbiji.

- Javnost je još u prosincu saznala za prisustvo ove skupine u našoj zemlji, a prije nekoliko dana ona je putem oglasa pozvala građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini - navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. Povezanost Wagnera s opasnim desničarskom skupinama u Srbiji i više je nego jasna, ističe LSV navodeći kako paravojno-terorističku skupinu Wagner treba protjerati iz Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:07