SJEVERNI TOK 2

Putinov megaprojekt opet u problemima, njemački sud zabranio radove: ‘Uznemirujete ptice!‘

Dvije njemačke udruge za zaštitu prirode obratile su se sudu zbog - uznemiravanja ptica koje se sada gnijezde
Vladimir Putin
 AFP

Rusko-njemački strateški političko-gospodarski megaprojekt plinovoda Sjeverni tok 2 ponovno je zapao u probleme.

Sud u Hamburgu, zbog prigovora dviju tamošnjih ekoloških udruga NABU (Naturschutzbund Deutschland) te DUH (Deutsche Umwelthilfe), izdao je privremenu zabranu rada na postavljanju plinovodnih cijevi u njemačkim teritorijalnim vodama, i to u samoj završnici radova. Radi se o još 16,5 km trase u njemačkim vodama Baltičkog mora na dubini od 20 metara. Razlog zbog kojih su se sada ove dvije njemačke udruge za zaštitu prirode obratile sudu jest uznemiravanje ptica koje se sada gnijezde.

Iz tvrtke Sjeverni tok 2 uložili su žalbu na odluku smatrajući da radovi na dubini od 20 metara ne uznemiravaju ptice, jer brodovi koji polažu cijevi ne prave buku i plove vrlo malim brzinama, a dobili su i svu potrebnu ekološku dokumentaciju da ne uništavaju morsku floru i faunu na lokalitetu radova.

Prema sudskoj odluci, piše ruska agencija Interfax, radovi bi se mogli nastaviti u lipnju, a agencija TASS je optimističnija i iz svojih izvora javlja kako bi se radovi mogli nastaviti već zadnjih dana svibnja.

Naime, unatoč mnogobrojnim kontroverzijama, osporavanjima, sankcijama, političkom pritisku, onemogućavanju radova, plinovod je ipak ušao u završnu fazu (Gazprom završava radove u danskim teritorijalnim vodama), ostalo je još približno pet posto do kraja, ali kako je taj projekt sve više i pitanje predstojeće njemačke predizborne kampanje te napetih odnosa Bruxellesa i Moskve, nad njim su se nadvili mračni oblaci.

Pretpostavlja se da bi radovi mogli biti završeni, ako ne bude komplikacija, na jesen, a prvi kubometri plina krenuli bi nedugo nakon toga ili, kako su izvijestili iz "stožera" Gazproma, "u razumnom roku".

Zagovarateljima projekta se žuri jer američki predsjednik Joe Biden najavljuje nove sankcije protiv tvrtki uključenih u taj projekt (neki građevinari i osiguravajuće tvrtke već su se povukli zbog sankcija), a jača otpor prema plinovodu i unutar EU.

Potkraj rujna 2021. godine bit će parlamentarni izbori u Njemačkoj, koji će označiti i definitivno povlačenje iz javne politike kancelarke Angele Merkel, koja podržava projekt, a sadašnje ankete govore da bi na tu poziciju mogla doći Annalena Baerbock, šefica Saveza 90/Zeleni (Bündnis 90/Die Grünen), koja se protivi plinovodu, koji ima veliku političku važnost za Vladimira Putina, ali i za Njemačku.

Sudbina plinovoda, čak ako se radovi i okončaju do jeseni, bit će neizvjesna, pogotovo jer se očekuje da će i nova vlada nužno biti koalicijska, a Zeleni će, kako sada stvari stoje, biti u toj igri (možda) najvažniji igrači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:26