NEVOLJE U KREMLJU

Putinov najodaniji suradnik otvoreno priznao: ‘Invazija ne ide po planu! Ali, idemo prema cilju‘

I ukrajinski i ruski pregovarači u nedjelju su s dozom optimizma govorili o stanju pregovora dviju strana

Vladimir Putin

 Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

Službena Moskva po prvi put je javno priznala da njezina 'specijalna vojna operacija', kako službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, ne ide kako su planirali.

- Htio bih reći da ne ide sve brzo kako bismo željeli, ali samo iz razloga što se nacisti kriju iza leđa civila, starih ljudi, žena, djece, organiziraju borbene položaje u vrtićima, školama, kao i stambenim zgradama. Međutim, korak po korak idemo prema postavljenom cilju i pobijedit ćemo, izjavio je u nedjelju Viktor Zolotov, glavni zapovjednik Nacionalne garde Rusije, nekadašnji osobni tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od njegovih najlojalnijih suradnika.

Zolotov je izjavu dao nakon pravoslavnog bogoslužja u moskovskom hramu Krista Spasitelja pa je tom prigodom i dometnio da će Kristova ikona 'zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobjedu'.

On je ustvrdio da pripadnici Nacionalne garde, zajedno s ruskim Oružanim snagama, 'korak po korak' izvršavaju postavljene zadaće tijekom 'specijalne operacije' u Ukrajini i da 'idu prema cilju'.

U međuvremenu, u nedjelju se oglasio i jedan od članova ruskog pregovaračkog tima, koji je bio na tri dosadašnja sastanka s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji. Leonid Slucki je, komentirajući tijek pregovora, koji su nakon tri runde fizičkih susreta nastavljeni u nepoznatom broju rundi videosastanaka, izjavio da se 'prema njegovim očekivanjima napredak u pregovorima može razviti u zajednički stav obiju delegacija, u dokumente spremne za potpisivanje'.

- Usporedimo li pozicije Rusije i Ukrajine na pregovorima na samom početku i danas, vidi se značajan napredak, izjavio je Slucki ne iznoseći nikakve konkretne detalje o suštini pregovora.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak slaže se da su pregovori postali 'konstruktivniji'.

- U principu nećemo odstupiti ni od jedne naše pozicije. Rusija to razumije. Rusija već počinje zvučati konstruktivno. Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovce u danima koji su pred nama, izjavio je u nedjelju Podoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 23:33