NIKOLAJ PATRUŠEV

Putinov osobni špijun najavljuje komadanje Ukrajine: ‘Raspast će se na više država, a Europa će se utopiti u kriminalu‘

On je ustvrdio da narode koji žive u Ukrajini u ovom trenutku ujedinjuje isključivo "strah od zvjerstava nacionalističkih bataljuna"

Nikolaj Patrušev

 Alexander Astafyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Tajnik ruskog VIjeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, nekadašnji šef FSB-a koji je tijekom godina stekao renome "Putinova osobnog špijuna", u razgovoru za državni dnevni list Rosijska gazeta najavio je "raspad Ukrajine na nekoliko država". On je ustvrdio da narode koji žive u Ukrajini u ovom trenutku ujedinjuje isključivo "strah od zvjerstava nacionalističkih bataljuna" te da je raspad Ukrajine jedini mogući rezultat politike Zapada i "kijevskog režima" za koji smatra da je pod zapadnom kontrolom.

- U pokušaju pritiska na Rusiju Amerikanci su, koristeći svoje poslušnike u Kijevu, odlučili stvoriti antipod našoj zemlji, cinično odabravši Ukrajinu, pokušavajući razdijeliti narod koji je u suštini jedan. Ne pronalazeći nikakve pozitivne osnove za privlačenje Ukrajinaca na svoju stranu, Washington je daleko prije državnog prevrata 2014. godine sugerirao Ukrajincima ekskluzivnost njihove nacije i mržnju prema svemu što je rusko, ustvrdio je Patrušev.

Izjavio je da nas "povijest ipak uči da mržnja nikada ne može biti pouzdan faktor narodnog jedinstva".

- Ako danas nešto i ujedinjuje narode koji žive u Ukrajini, onda je to samo strah od zvjerstava nacionalističkih bataljuna. Zbog toga rezultat politike Zapada i kijevskog režima koji je pod njegovom kontrolom može biti isključivo raspad Ukrajine na nekoliko država, zaključio je Patrušev.

Prema njegovim riječima, "Rusija nema pravo pristati na to da je Zapad primora na odustajanje od svog suvereniteta, vlastite neovisnosti vanjske i unutarnje politike".

- Tragične scenarije svjetskih kriza, kako proteklih godina, tako i sada, nameće Washington koji nastoji učvrstiti svoju hegemoniju, protiveći se rušenju unipolarnog svijeta. SAD će učiniti sve što mogu da drugi centri multipolarnog svijeta ne smiju čak ni glavu podići, a naša zemlja ne samo da se usudila, nego je na sav glas rekla da neće igrati po nametnutim pravilima, kazao je Patrušev i dodao da od ruske invazije, odnosno kako on to kaže "specijalne vojne operacije", ovise životi milijuna ljudi.

- Specijalna vojna operacija ima konkretne ciljeve, od čijih ostvarivanja ovise ne samo dobrobit, nego i životi milijuna ljudi, spašavanje stanovništva Luganske i Donjecke Narodne Republike od genocida, koji već osam godina provode ukrajinski neonacisti, rekao je Patrušev referirajući se na dvije odmetnute ukrajinske regije koje su proglasile neovisnost, koju je priznala isključivo Rusija.

Patrušev je govorio i o cilju "denacifikacije" Ukrajine tvrdeći da Rusija želi "razoriti platformu neonacizma koja je uz podršku Zapada stvorena na granicama Rusije". Ustvrdio je da je potrebna i demilitarizacija Ukrajine budući da je ta država, kaže, "pretrpana oružjem" te kao takva "predstavlja prijetnju za Rusiju, posebno kada je riječ o razvoju i uporabi nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja".

- Svojevremeno je Hitler maštao o tome da uništi cjelokupno rusko stanovništvo, a danas oni koji slijede Hitlerove 'zavjete' bogohulno pokušavaju to učiniti slavenskim rukama. Rusija, međutim, neće dozvoliti da se to dogodi, dodao je Patrušev.

Upozorio je da europske države očekuje "duboka ekonomska i politička kriza".

- Rast inflacije i pad životnog standarda već se odražavaju na novčanike i na raspoloženje Europljana, rekao je Patrušev najavljujući da će zbog "porasta kriminala i korupcije" u Ukrajini "trgovina djecom bez roditelja, dovedenom iz Ukrajine radi nezakonitog usvajanja, dobiti novi zamah u Europi".

Prema njegovim riječima, predstavnici ukrajinskog "kriminalnog sloja" koji su "prebjegli" u Europu "pokušavaju preuzeti kontrolu nad lokalnim kriminalnim grupama, što će dovesti i do porasta kriminala u europskim državama".

- Gotovo pet milijuna ukrajinskih migranata već je stiglo u Europu. Uskoro će ih biti deset milijuna, rekao je Patrušev i dodao da "većina Ukrajinaca smatra da su Europljani dužni da ih izdržavaju, a kada ih primoraju da rade, onda se bune".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:24