VIKTOR MEDVEDČUK

Putinov prijatelj uhićen je u ukrajinskoj uniformi. Čini se da bi zbog toga mogao jako požaliti

Vladimir Putin kum je najstarijoj kćeri Viktora Medvedčuka, koji je uhićen u maskirnoj uniformi.

Viktor Medvedčuk

 Handout

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su uhvatili Putinovog prijatelja Viktora Medvedčuk (67). Zelenski je na Instagram profilu objavio fotografiju Medvedčuka u maskirnoj vojnoj uniformi i lisicama. Medvedčuk je bio u bijegu od veljače. Prije toga ukrajinske vlasti odredile su mu kućni pritvor.

Medvedčuk je bogataš u kojeg su u Ukrajini nazvali „agent Kremlja“. Bio je je jedan od lidera proruske stranke Opozicijska platforma za život te se zalagao protiv pridruživanja Ukrajine EU. Tražio je ekonomsku integraciju s Rusijom. Prema ukrajinskim medijima on je bio najbolji Putinov prijatelj u Ukrajini, a navodno je bio tajni suvlasnik TV postaja koje su promovirale približavanje Rusiji. Službeno te su TV postaje pripadale Medvedčukovom prijatelju koji nije imao novac za preuzimanje i financiranje proruskih TV stanica, a Medvedčuk je u njihovom programu bio čest gost te je poticao širenje prijateljstva prema Putinu.

Procjene ukrajinskih medija govore da je u 2019. godini bogatstvo Medvedčuka doseglo 78 milijuna dolara, ali treba voditi računa da je više kompanija u nekretninskom biznisu, naftnom i plinskom poslovanju prebacio na suprugu.

O bliskosti Putina s ukrajinskim bogatašem govori i činjenica da je kum njegove najstarije kćeri.

Protiv Medvedčuka u Ukrajini se vodi istraga zbog izdaje tj. njegove uloge oko aneksacije Krima 2014. godine, za što mu prijeti kazna zatvora do 15 godina. Navodno je aktivno pomagao Rusima u aneksaciji te im prodavao ili predavao nacionalne resurse. S obzirom da je sada uhićen prerušen u uniformu sudit će mu se prema vojnim zakonima.

Zelenski je u objavi zahvalio ukrajinskim tajnim službama te je najavio mogućnost njegove razmjene za Ukrajince u ruskom zarobljeništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:04