MOSKVA O MASAKRU

Putinov režim nadmašuje samog sebe: ‘To u Buči je sve izrežirano, pa gdje su mrtvačke pjege?!‘

Rusko ministarstvo obrane nazvalo je šokantne snimke još jednim izrežiranim događajem režima u Kijevu za zapadne medije

Mrtva tijela civila pobacana su po ulicama i dvorištima Buče

 Ronaldo Schemidt/AFP

Ministarstvo obrane Rusije demantiralo je optužbe Ukrajine o navodnom ubojstvu civila u naselju Buča u regiji Kijeva, nazvavši fotografije i video snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije. "Sve fotografije i video materijali koje je objavio režim u Kijevu, a koji navodno svjedoče o nekakvim 'zločinima' ruskih vojnika u gradu Buča u regiji Kijeva, predstavljaju još jednu provokaciju", ističe se u priopćenju ministarstva, kako prenosi agencija RIA novosti.

U priopćenju se navodi kako su se sve ruske jedinice u potpunosti povukle iz Buče još 30. ožujka, dan nakon nove runde pregovora Rusije i Ukrajine u Turskoj.

"Štoviše, 31. ožujka gradonačelnik grada Buče, Anatolij Fedoruk, u svojoj je video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije spomenuo nijednog stanovnika ubijenog na ulici i vezanih ruku. Stoga ne iznenađuje što su se svi tzv. 'dokazi zločina' u Buči pojavili tek četvrtog dana, kada su u grad stigli pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine i predstavnici ukrajinske televizije", kažu u ruskom ministarstvu obrane.

'Tijela se nisu ukočila, nema mrtvačkih pjega, nezgrušana krv...'

U ministarstvu također navode da posebno zabrinjava što se sva tijela ljudi čije je snimke objavio kijevski režim, nakon najmanje četiri dana nisu ukočila, na njima nema karakterističnih mrtvačkih pjega, a na ranama imaju nezgrušanu krv.

Ministarstvo je primijetilo da su "fotografije i video snimke iz Buče još jedna izrežirana produkcija kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bilo s rodilištem u Mariupolju i u drugim gradovima".

U ministarstvu navode da su se stanovnici Buče slobodno kretali gradom dok je on bio pod kontrolom ruskih Oružanih snaga, kao i da su ruski vojnici dopremili 452 tone humanitarne pomoći u naselja u regiji Kijeva.

"Sve vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, a i kasnije sve do danas, u Buči su se mještani slobodno kretali gradom i koristili mobilnu komunikaciju", napominju.

Izlazi iz grada nisu bili blokirani. Svi mještani su imali mogućnost da slobodno napuste naselje u pravcu sjevera, uključujući i Bjelorusiju.

"Istovremeno su ukrajinske trupe danonoćno granatirale južne periferije grada, uključujući i stambena naselja, iz topničkog oružja velikog kalibra, tenkova i višecijevnih raketnih bacača", dodaje se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Snažne osude i zgražanje: 'Razorne sankcije ODMAH'

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je "svjesno počinila pokolj" u Buči, gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja, a snažne osude i zgražanje zbog prizora iz Buče stižu od krajinskih saveznika na Zapadu.

U Buči su u subotu novinari agencije France presse pronašli tijela najmanje dvadesetorice muškaraca u civilnoj odori porazbacana po cesti i pločniku. Te su "osobe sve ubijene metkom u glavu", rekao je gradonačelnik Fedoruk.

Gotovo 300 mrtvih tijela pokopano je u masovnim grobnicama, rekao je Fedoruk. "Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu (...) s tragovima metka u glavu ispaljenog s leđa", rekao je za BBC glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforovil. "Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini", rekao je.

"Pokolj u Buči bio je svjesno počinjen. Rusi žele ubiti onoliko Ukrajinaca koliko mogu. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtijevam nove razorne sankcije skupine G7. ODMAH", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:23