RUSKI PREDSJEDNIK

PUTINOV SEKSISTIČKI ISPAD 'Nisam žena pa mi nikad nije loše, to je naprosto priroda, postoje određeni ciklusi...'

Vladimir Putin, arhivske fotografije
 RIA Novosti / Sergej Karpukhin, Aleksey Druginyn / Aleksander Zemljaničenko / Aleksei Družinjin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je poznatom američkom redatelju Oliveru Stoneu da nema loših dana "jer nije žena" i da se ipak ne bi tuširao pokraj gay muškarca kako ga ne bi isprovocirao, piše Guardian.

Ove Putinove izjave izvučene su iz niza intervjua koje je ruski predsjednik napravio sa Stoneom, komentirajući sve od geopolitičke situacije, preko gay prava do situacije oko američkog zviždača Edwarda Snowdena.

Kada je tijekom ture po Kremlju Stone pitao Putina da li je ikada imao loših dana, ruski je lider odgovorio da budući da je muškarac tih briga nema:

- Ja nisam žena, tako da nemam loših dana. I pritom ne želim uvrijediti nikoga. To je naprosto priroda stvari. Postoje određeni prirodni ciklusi - rekao je Putin, a prenosi Bloomberg News, čiji su novinari vidjeli isječke intervjua.

Predsjednik najveće države svijeta iskoristio je intervju kako bi zanijekao da u Rusiji postoji bilo kakav progon gay osoba, usprkos nedavnom zakonu koji zabranjuje širenje "homoseksualne propagande među maloljetnicima" i usprkos recentnoj "čistki gay osoba" koja se provodi u ruskoj republici Čečeniji. Kad ga je Stone upitao da li bi se osjećao ugodno tuširajući se pokraj gay muškarca, Putin je bio jasan:

- Preferirao bih da se ne tuširam s njim. Zašto ga provocirati? A znate, ja sam i judo majstor...' - rekao je opušteni ruski predsjednik kroz smijeh.

Osim svojih stavova o gay pravima, u isječcima intervjua Putin je vodio Stonea kroz Moskvu i opisao svoju dnevnu rutinu vježbanja s utezima. Osim toga, zajedno su pogledali i kultnu parodiju Stanleyja Kubricka "Dr. Strangelove ili kako sam naučio zavoljeti atomsku bombu" u kojoj je nekoliko uloga odigrao nenadmašni Peter Sellers.

Inače, Stone je dobio rijedak pristup ruskom predsjedniku, a s njim se sastao nekoliko puta tijekom protekle dvije godine. Intervjui će biti prikazani kroz četiri epizode u trajanju od sat vremena na američkoj TV mreži Showtime.

Podsjetimo, Stone je poznat kao redatelj kultnih filmova koji se bave tematikom rata u Vijetnamu "Platoon (Vod)" i "Rođen 4. srpnja", a snimao je i filmove o ubojstvu JFK-a i životu Aleksandra Velikog. No, dobar glas u Kremlju mu je prije svega priskrbio film o revoluciji u Ukrajini prije tri godine, kojom je započet sukob između Ukrajinaca i proruskih separatista. U tom filmu Stone tvrdi i pokazuje da su događajima na Majdanu (trg u Kijevu) upravljali američki obavještajci.

Stone je prošle godine gostovao i na Zagreb film festivalu gdje je razgovarao s publikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00