RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Putinov ured napustila i zadnja poveznica s Jeljcinom, Moskva: ‘U Donbasu smo izgubili još jednog zapovjednika‘

Ključne događaje 99. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Borodjanka blizu Kijeva / Ilustracija

 Dimitar Dilkoff/AFP

NOVO 13:01 Ruske snage u ovom trenutku imaju u posjedu 20% ukrajinskog teritorija, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju luksemburškom parlamentu. Linija fronte proteže se na više od 1000 kilometara, rekao je.

- Moramo se braniti od gotovo cjelokupne ruske vojske. U agresiju su uključene gotovo sve borbeno spremne ruske vojne formacije. Svaki dan na istoku Ukrajine umire 100 Ukrajinaca, a između 450 i 500 ljudi biva ranjeno, rekao je.


12:28 Serhij Hajdai, guverner regije Lugansk, rekao je da je zaustavljena evakuacija civila iz Severodonecka zbog žestokih borbi koje se vode na tom području.

- Izuzetno je opasno provoditi takve operacije, apeliram na civile da ne napuštaju skloništa. Kiša granata stalno pada na cijeli regiju koja je u rukama ukrajinskih snaga, rekao je.

Napomenuo je da je u gradu ostalo 15.000 civila.


12:22 Službeni Kremlj je potvrdio da je Valentin Jumašev, zet bivšeg ruskog čelnika Borisa Jeljcina, napustio dužnost savjetnika Vladimira Putina.

Reuters prenosi da je Jumašev bio neplaćeni savjetnik s ograničenim utjecajem na Putinove odluke. No, Jumašev je bio jedna od posljednjih poveznica unutar Putinove administracije s Jeljcinovim režimom.

U ožujku je još jedan visoki dužnosnik iz Jeljcinove ere, Anatolij Čubajs, prepustio svoj položaj posebnog izaslanika u Kremlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Jumašev prije otprilike mjesec dana prestao biti savjetnik na dobrovoljnoj bazi.

image

Tatjana Jumaševa, Jeljcinova kći, i Valentin Jumašev

Ekaterina Chesnokova/Sputnik Via Afp

12:17 Ruska nacionalna garda priopćila je da je jedan od njezinih zapovjednika poginuo u borbi protiv ukrajinskih snaga u Donbasu.

Riječ je o rijetkom priznanju Rusije o gubicima na bojištu u Ukrajini, a navodi se da je riječ o borbama u kojima je na ukrajinskoj strani sudjelovao i Ben Grant, sin konzervativne britanske zastupnice.

Ruska nacionalna garda, također poznata kao Rosgvardija, priopćila je da je narednik Adam BIsultanov ubijen 26. svibnja dok je 'spašavao suborce koji su obavljali borbeni zadatak'.

U izjavi koju je prenijela ruska državna novinska agencija RIA također se navodi kako se 'kasnije ispostavilo da je postrojba Nacionalne garde bila uključena u sukob sa skupinom plaćenika iz Velike Britanije'.


12:05 Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da su njihove zračne snage srušile još jedan ukrajinski zrakoplov, Suhoj Su-25, u regiji Mikolajiv.

Također tvrde da su uz pomoć preciznih zračnih projektila pogodili 21 vojni cilj diljem Ukrajine.


11:58 Reuters javlja kako Ukrajina surađuje s međunarodnim partnerima na stvaranju misije uz podršku UN-a za obnovu crnomorskih brodskih ruta i izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

- Pozivamo države koje su imale većih problema s opskrbom hrane zbog ruske agresije na Ukrajinu da iskoriste svoje kontakte s Moskvom kako bi je natjerali da ukine blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru i okonča rat, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko na Facebooku.


11:34 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je da se broj stranih plaćenika koji se bore za Ukrajinu prepolovio od početka rata zbog učinkovitih napada ruske vojske.

- Stotine stranih plaćenika u Ukrajini poginulo je u napadima visoko preciznim dalekometnim oružjem nedugo nakon dolaska na lokacije gdje su prošli dodatnu obuku. Većina plaćenika uništena je u zoni borbenog djelovanja zbog loše obučenosti i manjeg iskustva na bojištu, rekao je, a prenosi agencija Ria Novosti.

Konašenkov je također ustvrdio da su Ukrajinci tretirali strane plaćenike kao topovsko meso te da su mnogi poginuli, a njihove obitelji uopće nisu dobile obavijest o smrti.

- Značajan broj plaćenika radije napušta teritorij Ukrajine kada bivaju suočeni sa situacijom na bojištu i teškim gubicima. No režim u Kijevu ih na sve načine sprečava da napuste zemlju, ustvrdio je Konašenkov.


11:07 Stožer teritorijalne obrane samoproglašene Narodne Republike Doneck ustvrdio je u dnevnom izvješću da su 222 naselja pod njihovom kontrolom.

Naveli su kako su ukrajinske snage granatirale 10 područja Donecka te da je jedna osoba poginula, a 19 ih je ozlijeđeno. Također su ustvrdili da su oštećena 32 stambena objekta te 19 objekata civilne infrastrukture, prenosi Guardian.

Tvrdnje zasad nisu provjerene iz neovisnog izvora.


10:27 Na službenom Telegram kanalu ukrajinske uprave Mariupolja ponovno su iznesene optužbe za navodne ratne zločine koje su počinile proruske snage koje su preuzele kontrolu nad gradom nakon predaje ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal.

- U okrugu Mariupolj, okupatori zatvaraju i strijeljaju ukrajinske dobrovoljce i dužnosnike. Svi su odbili suradnju su kolaboracionistima i okupacijskim vlastima. Lažni sud Narodne Republike Doneck osudio je čelnika barem jednog od azovskih sela na deset godina zatvora. Najmanje jedan državni službenik pogubljen je strijeljanjem. Deseci dobrovoljaca se nalaze u zatvoru u Olenivki. U ožujku i travnju su pomogli pri evakuaciji stanovnika Mariupolja i pokušali su dopremiti hranu i vodu u izolirani grad. Presudu lažnog suda čeka i jedan ukrajinski sudac. Postoje izvješća o mučenju, navode na Telegramu, a prenosi Guardian.


8:42 Prema obavještajnom izvješću britanskog ministarstva obrane, Rusije je preuzela kontrolu nad većim dijelom Sjeverodonecka.

- Glavna cesta prema džepu Sjeverodonecka vjerojatno je ostala pod kontrolom ukrajinskih snaga, ali Rusija i dalje ostvaruje napredak, što im omogućuje velika koncentracija topništva, naveli su.

- To međutim nije prošlo bez gubitaka na ruskoj strani, priopćilo je ministarstvo.


8:18 Ukrajina je organizirala komemoraciju za 243 djece koja su poginula u ratu od početka ruske invazije 24. veljače.

Interaktivni događaj nazvan je 'Ekskurzija koja se nikad nije dogodila'. Na sjedala praznih školskih autobusa stavili su plišane igračke kojima su simbolizirali 243 ukrajinska djeteta stradala u napadima. Nekoliko autobusa parkirali su na veliki trg u Lavovu.

image

Komemoracija za poginulu djecu

Yuriy Dyachyshyn/AFP
image

Komemoracija za poginulu djecu

Yuriy Dyachyshyn/AFP

Ruska operacija u Sjevernodonecku na istoku Ukrajine napreduje u četvrtak gdje ruska vojska konsolidira položaje, dok su ukrajinske snage ostvarile pomake na jugu zemlje, prenose svjetske agencije ističući da su zapadne najave daljnje vojne pomoći Kijevu izazvale prijetnje Kremlja.

Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa.

Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije provincije u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista. Zauzimanje cijelog Luhanska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema regionalnom guverneru Luhanska Serhiju Hajdaju u Sjevernodonecku je još oko 15.000 ljudi, a Rusi kontroliraju 80% teritorija grada.

- U nekim ulicama, naši branitelji uspješno brane grad, rekao je dodajući da su zarobili šest ruskih vojnika.

Ruske snage "djelomično su uspjele" u bitci za Sjevernodoneck, objavio je u srijedu ukrajinski glavni stožer, priznajući da Rusija sada kontrolira istočni dio grada, ali ističući da se žestoke borbe nastavljaju drugdje.

Andrej Maročko, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, najavio je da će cijeli grad uskoro biti zauzet.

Maročko je rekao da je glavnina ukrajinske vojske napustila grad, a Rusija planira organizirati dostavu humanitarne pomoći za stanovnike zbog katastrofalne situacije u gradu.

Ukrajinska vojska je u srijedu priopćila da je uspješno ponovno zauzela 20-ak sela u regiji Herson na jugu zemlje.

Protunapadi su pokrenuti iz grada Dnjipra, priopćila je ukrajinska vojska, dodajući da ukrajinske snage nastavljaju s prodorom prema jugu.

image

Ukrajinski vojnici u Slovjansku

Aris Messinis/AFP

Iako se izvješća nisu mogla neovisno provjeriti, posljednjih dana pojavio se niz izvještaja o ukrajinskim snagama koje su se pomicale prema Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestolnici koju su do sada zauzele ruske snage.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je svoje svakodnevno video obraćanje u srijedu navečer kako bi se prisjetio stotina djece čije je živote do sada odnio rat.

Najmanje 689 djece je ozlijeđeno, 139 djece je nestalo, a 243 djece je ubijeno, rekao je Zelenskij i dodao da su "to samo oni za koje znamo".

Prva dama Ukrajine: 'Prepuštanje teritorija Rusiji značilo bi prepuštanje slobode'

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska izjavila je u intervjuu za ABC News da bi prepuštanje teritorija Rusiji značilo 'prepuštanje slobode' i ne bi okončalo invaziju predsjednika Vladimira Putina.

- Ukrajinci ne mogu normalno prihvatiti sve one izjave koje ponekad čujemo od čelnika zemalja - u nekim slučajevima čelnika velikih i utjecajnih zemalja. Ne možete samo tako ustupiti dijelove svog teritorija, to je kao da priznate slobodu, reklaje Zelenska u intervjuu za ABC News.

image

Olena Zelenska

Anna Moneymaker/Getty Images/Profimedia/Anna Moneymaker/Getty Images/Profimedia

Ponovila je stav svog supruga, predsjednika Volodimira Zelenskog, da će regija Donbas, gdje je sada koncentrirana ruska ofenziva, ponovno biti ukrajinska.

- Čak i kada bismo ustupili naš teritorij, agresor se na tome ne bi zaustavio, nastavio bi pritiskati, nastavio bi - pokretati sve više i više napada na naš teritorij, rekla je.

Britanci šalju Ukrajini moćne višecijevne raketne sustave

Velika Britanija poslat će Ukrajini višecijevne raketne sustave kako bi joj pomogla u obrani od ruske agresije, izjavio je u srijedu britanski ministar obrane Ben Wallace.

Britanija će poslati sustave M270 MLRS koji mogu gađati ciljeve udaljene do 80 kilometara čime ukrajinske snage mogu značajno povećati vlastite sposobnosti, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Danci glasali za sudjelovanje u obrambenoj politici EU-a

Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu velika većina Danaca, gotovo 67 posto, glasala je u srijedu za sudjelovanje u obrambenoj politici Europske unije, pokazuju gotovo potpuni rezultati referenduma održanog u srijedu, prenosi agencija France Presse.

Pozitivan ishod danskog referenduma događa se nakon zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, pošto je rat u Ukrajini potaknuo nekoliko europskih zemalja na promjenu obrambene politike.

"Danska je večeras poslala važnu poruku našim saveznicima u Europi i u NATO-u i (predsjedniku Vladimiru) Putinu. Pokazali smo da, kad Putin napadne slobodnu zemlju i zaprijeti europskoj stabilnosti, mi, ostale zemlje se ujedinjujemo", rekla je premijerka Mette Frederiksen.

"Postojala je Europa do 24. veljače, prije ruske invazije i postoji Europa nakon nje", rekla je.

Čelnici Europske unije Ursula von der Leyen i Charles Michel izrazili su u srijedu zadovoljstvo "povijesnim" ishodom danskog referenduma o pridruživanju obrani EU-a, nakon prebrojavanja 99 posto listića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:10