ZAOBIŠLI SANKCIJE

Putinov vojni stroj pogoni zemlja od koje bi se to najmanje očekivalo: ‘Tajna mreža izmiče svakoj regulativi‘

Otkrivena je mreža tajnih poslova koji povezuju tajvanske tvrtke za alatne strojeve i ruska državna vojna industrijska poduzeća

Panoramski pogled na Taipei, glavni grad Tajvana

 Nicholas Han/Panthermedia/Profimedia/Nicholas Han/Panthermedia/Profimedia

Novo je izvješće pokazalo da tajvanske tvrtke opskrbljuju Rusiju strateški važnim alatnim strojevima unatoč međunarodnim sankcijama, piše Newsweek.

Taiwan Reporter, neovisna tajvanska medijska kuća, i The Insider, neovisni ruski medij, tvrde da su razotkrili mrežu tajnih poslova koji povezuju tajvanske tvrtke za alatne strojeve i ruska državna vojna industrijska poduzeća i institute za nuklearnu fiziku.

Od početka rata u Ukrajini, Moskva teško dolazi do strateški važnih alata za održavanje svog ratnog stroja, a to postaje i sve teže jer se nastoje zatvoriti rupe u sankcijama i bolje kontrolirati izvoz.

Predsjednik Vladimir Putin pokušao je ublažiti udarac ruskom gospodarstvu bližim gospodarskim partnerstvom s Kinom, ali Peking nije mogao odgovoriti na njegove tehnološke zahtjeve zbog složenih opskrbnih lanaca.

Istraga je analizirala podatke ruske carine, otkrivajući da kontrole izvoza nisu onemogućile ruske proizvođače da preko posrednika nabave tajvanske alatne strojeve. Štoviše, otkriveno je da su neki od tih alatnih strojeva završili u institutima za nuklearna istraživanja i u vojnoj industriji.

Nema regulacije

Taiwan Reporter i The Insider dobili su ekskluzivne informacije o nabavi od ruske vlade, čime je postalo jasno da tajvanski proizvođači ne mogu regulirati krajnje odredište svojih alatnih strojeva, navodi se u izvješću od 24. siječnja.

Istraga je otkrila i značajnu ulogu Turske kao tranzitne točke za tajvanske izvozne alatne strojeve. Carinska statistika pokazala je da je došlo do porasta od 45 posto u ukupnoj vrijednosti tajvanskog izvoza strojeva u Tursku između siječnja i listopada 2023., u usporedbi s istim razdobljem 2022. Ovaj iznenadni skok, pretvorio je Tursku u vodeće izvozno tržište Tajvana za alatne strojeve.

Dok su mnoge zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prestale izvoziti alatne strojeve u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu, Tajvan je povećao izvoz svojih alatnih strojeva u Rusiju tijekom 2022. godine.

‘Tajvan je od početka surađivao s rezolucijama međunarodne zajednice i najavio da će se pridružiti gospodarskim sankcijama protiv Rusije. Ministarstvo gospodarstva također je sukcesivno najavilo strožu reviziju izvoza ruskih proizvoda i proširenje kontrole izvoza u Rusiju‘, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana.

Tajvansko ministarstvo gospodarstva i američki State Department nisu odgovorili na zahtjev za komentarom do trenutka objave ovog članka.

Istraga je, osim toga, razotkrila i ključnu ulogu ruskog uvoznika angažiranog kako bi se izbjegle sankcije vezane uz alatne strojeve. Među ruskim tvrtkama koje su 2023. nabavljale tajvanske alatne strojeve preko trećih zemalja, I Machine Technology uvezao je najviše.

Zaposlenik tajvanske udruge za alatne strojeve i komponente, koji je želio ostati anoniman, prepričao je svoje iskustvo na izložbi alatnih strojeva u Pekingu u travnju 2023. Ruski kupci bili su prisutni na događaju i obavljali gotovinske transakcije te kupljene stvari prevozili natrag u Rusiju.

Proširena istraga

U intervjuu za The Reporter u siječnju 2023., gospodin Chen, menadžer u tajvanskom proizvođaču Exceteku, govorio je o tome kako je njegova tvrtka reagirala na jače izvozne kontrole. Tvrtka je poslala svoje izvozne modele na odobrenje tajvanskom Institutu za istraživanje industrijske tehnologije, a izvješće je potvrdilo da dotični strojevi za rezanje žice ne potpadaju pod kontrolu izvoza Tajvana.

Chen je naglasio da Excetek nije znao za bilo kakvu nabavu povezanu s Institutom za nuklearnu fiziku Budker i obećao je naložiti svom agentu da se suzdrži od prodaje proizvoda kupcima pod sankcijama.

Osim toga, Chen je kazao da su tajvanski proizvođači suočeni s brojnim problemima u kontroli protoka strojeva, zbog povjerljivosti popisa kupaca i zabrinutost oko izravnog kontakta između proizvođača i krajnjih kupaca.

Istraga je proširena na druge tajvanske proizvođače, a Excetek je također upleten u sličan slučaj. Ruski podaci o nabavi otkrili su da je Institut za nuklearnu fiziku Budker, koji je sankcioniran od strane Ministarstva financija SAD-a, kupio Excetekove strojeve ‘NP600L‘ i ‘VG500‘ preko uvoznika Sodikom-Tsentra u lipnju 2023.

Nadalje, Taiwan Reporter otkrio je podatke o nabavi ruske vlade koji pokazuju da je rusko državno vojno poduzeće Comet Company kupilo uređaj od tajvanskog Pinnacle Machineryja preko trgovca sa sjedištem u Moskvi AMG u rujnu 2023. Nabavna cijena stroja iznosila je približno 34,2 milijuna dolara, odnosno oko 97,7 milijuna rubalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:12