RASPAD SISTEMA

Putinov zapovjednik tenkom uništio rusku kontrolnu točku, prije incidenta čule su se teške riječi

Porazi koje je ruska vojska pretrpjela na sjeveru, sjeveroistoku i jugu Ukrajine dovela je do razmirica unutar ruske vojske

Nakon što su se ruske trupe u listopadu povukle iz Limana, čečenski lider Ramzan Kadirov za taj je poraz okrivio general bojnika Aleksandra Lapina

 SERGEY BOBOK/AFP

Zapovjednik jedne tenkovske jedinice ruske vojske ljetos je u Zaporiškoj oblasti u Ukrajini raznio jednu rusku kontrolnu točku nakon što se njegova jedinica posvađala s drugom.

Zapovjednik jedinice se nakon svađe toliko naljutio da je svojim tenkom T-90 krenuo prema grupi ruskih vojnika te potom opalio prema kontrolnoj točki i uništio je.

- Takve se stvari ovdje događaju - rekao je za The New York Times ruski operater dronova Fidar Hubajev, koji je jesenas pobjegao iz Rusije.

Navodi se da među ruskim vojnim jedinicama vlada nesloga te da se vojnici natječu za oružje i potrepštine.

- Nema unificiranog zapovjedništva, nema jedne centrale, nema jednog koncepta i nema unificiranog planiranja aktivnosti - rekao je za The New York Times umirovljeni ruski general Leonid Ivašov.

- Poraz je bio neminovan - dodao je Ivašov.

Porazi koje je ruska vojska pretrpjela na sjeveru, sjeveroistoku i jugu Ukrajine dovela je do razmirica unutar ruske vojske.

Nakon što su se ruske trupe u listopadu povukle iz Limana, čečenski lider Ramzan Kadirov za taj je poraz okrivio general bojnika Aleksandra Lapina. Kadirov je rekao da Lapinu treba oduzeti njegove medalje i poslati ga na prvu liniju fronte kako bi svoju sramotu sa sebe sprao krvlju.

Osnivač plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin slično je reagirao kao i Kadirov. "Pošaljite sve to smeće ravno na frontu. Uzmite im čizme i dajte im strojnice", rekao je Prigožin.

Čak su i ruski vojnici nakon poraza kritizirali generale koje su držali "nesposobnima".

Marinci iz 155. pješačke brigade Ruske ratne mornarice napisali su pismo u kojem su rekli da su tijekom četverodnevnog napada na grad Pavlivku na istoku Ukrajine izgubili 300 vojnika te da se to dogodilo zbog katastrofalnih planova generala Rustama Muradova i Zuraba Ahmedova.

Marinci su ustvrdi da zapovjednici "skrivaju" pravo stanje stvari na bojištima u Donjeckoj oblasti te da ne govore istinu o stradalima jer se boje posljedica.

Šef ukrajinskih obavještajaca Kirilo Budanov tvrdi da se ruski predsjednik Vladimir Putin i vodstvo ruske vojske unatoč tome prave kao da je sve u redu.

- Pokušavaju sve uvjeriti da rat ide prema planu - rekao je Budanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24