ZABRINJAVAJUĆE

Putinova armija stigla u Bjelorusiju, dovezli su i sustav za ispaljivanje nuklearnih raketa

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je i da planiraju tehnički osposobiti bjeloruske ratne avione da nose nuklearno oružje

Kolona vozila s ruskim vojnicima stigla je u Bjelorusiju

 Twitter/Screenshot

Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovotjedne najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale braniti granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

"Prvi vlakovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju", objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane u priopćenju, u kojemu nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vlakova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji kruh i sol.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je optužio Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju "terorističke" napade i "ustanak" u Bjelorusiji, te objavio raspoređivanje regionalne vojne skupine.

Minsk tvrdi da se radi o isključivo obrambenoj formaciji čiji je cilj osigurati granicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Moskva želi Bjelorusiju uvući u rat te pozvao na međunarodnu promatračku misiju na granicu Ukrajine i Bjelorusije.

Iz Bjelorusije stiže još zabrinjavajućih vijesti. Naime, tamošnja aktivistička organizacija Projekt Hajun izvjestila je kako su Rusi u Bjelorusiju dovukli sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom, kao i da su većm ranije osposobili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearne oružje.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ubrzo je potvrdilo je da u Bjelorusiju uistinu stižu Iskanderi, kao i da planiraju tehnički osposobiti bjeloruske ratne avione Su-25 da nose nuklearno oružje. No, istovremeno Rusi tvrde i kako neće bjerousku vojsku opskrbiti nuklearnim oružjem, niti će im ustupiti tehnologiju potrebnu za lansiranje napada. Podsjetimo, Lukašenko je u lipnju od Putina zatražio da mu borbene avione osposobi da nose nuklerano oružje, a u kolovozu je potvrdio kako je tako i učinjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 15:04