RATNE IGRE

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal!‘

Zamjenik ministra Timur Ivanov, poznati ljubitelj dizajnerske odjeće i Francuske rivijere, optužen za mito od 10.000 eura

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ministar obrane Sergej Šojgu i zamjenik ministra Timur Ivanov 

 Alexey Nikolskiy/Afp

U trećoj godini ruske invazije na Ukrajinu, dok se razni klanovi u Moskvi natječu za utjecaj i moć, upitan je ostanak na funkciji dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua. Kremlj je poslao dvije jake poruke: Šojguov zamjenik Timur Ivanov uhićen je 23. travnja pod optužbom za primanje mita, a ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak se sastao s Aleksejem Djuminom, guvernerom Tulske oblasti. Djumin je poznat kao pripadnik Wagner grupe, podsjeća američki Newsweek.

Web stranica Kremlja prenijela je da je Djumin govorio o naporima njegove regije da pomogne u ratu u Ukrajini, između ostalog opremanjem postrojbi, otvaranjem centra za obuku operatera bespilotnih letjelica i proizvodnjom oružja. Nekadašnji zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin mjesecima je tražio smjenu Šojgua, a nakon neuspjele pobune poginuo je u padu helikoptera.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ministar obrane Sergej Šojgu i zamjenik ministra Timur Ivanov

Alexey Nikolskiy/Afp

Uhićenje Ivanova dočekano je kao bomba jer su ovakvi slučajevi protiv visokih dužnosnika u Rusiji rijetki, piše Politico. Uhićenje se tumači kao zlokoban znak za Šojgua uoči Putinove inauguracije za peti predsjednički mandat sljedećeg tjedna, nakon čega se očekuje rekonstrukcija vlade. Šojgu ima desetak zamjenika, ali Ivanov mu je bio među najbližima. Surađuju više od desetljeća; Ivanov je bio zamjenik premijera Moskovske regije dok je Šojgu bio guverner. Ivanov poriče optužbe, ali ga je Šojgu prošlog tjedna otpustio, izvijestila je ruska agencija TASS.

Ivanov je bio zadužen za neke od najprestižnijih ruskih vojnih građevinskih projekata, između ostalog za ogromnu katedralu i domoljubni tematski park na periferiji Moskve. Nadgledao je radove na obnovi okupiranog Mariupolja. Tabloidi i neovisni novinari godinama su dokumentirali Ivanovljevu ljubav prema ženama, nekretninama, dizajnerskoj odjeći i Francuskoj rivijeri. No u Rusiji to za državnog dužnosnika nije neobično, a kamoli da bi bilo razlog za uhićenje, navodi Politico. Ivanov je optužen za primanje mita u iznosu više od milijun rubalja, odnosno 10.000 eura, što je smiješno u svjetlu golemih iznosa koji prolaze kroz njegove ruke svakog mjeseca, kaže Ilja Šumanov, čelnik Transparency Internationala Rusija.

Optužbe za korupciju sredstvo su različitih političkih igrača u borbi za vlast, tumači Šumanov. Zato se uhićenje Ivanova shvaća kao poruka ministru obrane Šojguu, u stilu: to si mogao biti ti. Ne bi bilo iznenađenje da je Šojgu sljedeći ili da se iznenada povuče, kaže za Newsweek David Silbey sa sveučilišta Cornell u Washingtonu. U skladu s povećanjem vojne potrošnje od početka rata u Ukrajini, naglo je porasla i korupcija. "Sa stajališta vlasti, to potkopava obrambene sposobnosti zemlje. Netko je za to morao odgovarati", kaže Šumanov.

Putin je u ožujku imenovao novog zamjenika ministra za opremanje vojske, trećeg u godinu i pol dana. Ivanovljevi ekscesi učinili su ga prikladnim žrtvenim jarcem. Njegovo uhićenje uklapa se u nastojanje Kremlja da ruskoj eliti nametne nova pravila ratne skromnosti. Još je Prigožin optuživao Šojgua za razbacivanje luksuzom dok njegovi vojnici ne dobivaju municiju i opremu. "Ne možete baciti ljude u stroj za mljevenje mesa i onda nastaviti jesti svoju krem juhu od kestena ili što god je moderno ovih dana na Rubljovki", rekao je Prigožin u intervjuu u svibnju 2023. Rubljovka je elitno predgrađe Moksve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 21:47