PANDORA PAPERS

Putinova ljubavnica, balkanski moćnici, dvorci... Spominje se i riječ ‘Croatia‘, čak 7500 puta!

Idućih tjedana objavljivat će se nove informacije o svjetskim liderima i milijarderima
Pandora papers
 Vesna Veselić

Međunarodni novinari koji sudjeluju u češljanju Pandora Papersa, dokumenata koji otkrivaju mrežu offshore kompanija korištenih za skrivanje imovine u inozemstvu, identificirali su oko 300 političara, uglednika, poznatih ličnosti i drugih bogataša koji su se koristili poreznim oazama za legalne i ilegalne aktivnosti vezane uz imovinu. Dosad su objavljeni mnogi "kapitalci" koji slijede u nastavku, ali to je, ističu iz novinarskog konzorcija, zapravo tek početak te će se idućih tjedana objavljivati nove informacije proizašle iz dokumenata.

Vile jordanskog kralja Abdulaha II.

Jordanski kralj morat će objasniti zašto je krio da je vlasnik vila u kalifornijskom gradu Malibuu, Washingtonu i Londonu, koje vrijede oko stotinu milijuna dolara. Kralj se javio i rekao da nije protuzakonito kupiti nekretnine putem offshore kompanija, ali je zanimljivo da je Jordan navodno blokirao stranicu ICIJ-a nekoliko sati prije nego što su Pandorini dokumenti tamo objavljeni.

Prebogata Putinova ljubavnica

Ruski predsjednik Putin se nigdje ne pojavljuje imenom, ali je puno njemu bliskih ljudi. Spominje se i Svetlana Krivonogova, najpoznatija po tome što se vjeruje da je bila Putinova ljubavnica i da je majka njegove izvanbračne kćeri. Sada je dokazano da je koristeći offshore tvrtke kupila 3,6 milijuna eura vrijedan stan u Monaku još 2003. godine. Tada je bila nepoznata studentica koja se uzdržavala poslom čistačice, a otad je postala vlasnica imovine vrijedne 100 milijuna eura.

Obitelj Alijev i britanska kraljica

Azerbajdžanska vladarska obitelj Alijev, pokazalo se, posljednjih godina trguje svojim nekretninama u Velikoj Britaniji. Riječ je o imovini vrijednoj gotovo 400 milijuna funti, a jedan posjed su prodali kraljici koja će sada odgovarati na pitanje kako to da je platila 67 milijuna funti za posjed paravanskoj tvrtki za notorno korumpiranu vladu.

Babiš i dvorac u Francuskoj

Češki premijer i biznismen Andrej Babiš samo nekoliko dana uoči izbora mora odgovarati na pitanja zašto je koristio offshore investicijsku tvrtku za kupnju 22 milijuna dolara vrijednog dvorca na jugu Francuske.

Ciparski predsjednik i ruski tajkun

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades osnivač je odvjetničke tvrtke optužene da je sakrila imovinu kontroverznog ruskog milijardera iza niza kompanija s lažnim vlasnicima. Predsjednik tvrdi da je prestao aktivno sudjelovati u radu tvrtke nakon što je postao vođa opozicije 1997. godine. Ruski tajkun o kojemu je riječ je Leonid Lebedev, nekadašnji ruski senator, koji je pobjegao iz zemlje 2015. godine. Poslije je postao filmski producent u Hollywoodu.

Tony i Cherie Blair i kupnja u Londonu

Bivši premijer Tony Blair i njegova supruga Cherie kupili su zgradu u Londonu i koristeći offshore kompaniju sa sjedištem na Djevičanskim otocima uštedjeli 312.000 funti poreza. Nije riječ o protuzakonitom potezu, ističe par koji je kupio nekretninu čiji su suvlasnici članovi obitelji jednog bahreinskog ministra. Nakon odlaska iz Downing Streeta bivši šef laburista je sa suprugom izgradio nekretninsko carstvo od 39 kuća, stanova i ureda, koji su vrijedni oko 35 milijuna funti.

Zelenski i offshore kompanije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izabran na tu dužnost 2019. godine s obećanjem da će očistiti zemlju od korupcije, tijekom kampanje prebacio jesvoj 25-postotni udio u jednoj offshore kompaniji bliskom prijatelju kojeg je postavio za svoga glavnog savjetnika.

Bogatstvo kenijskog predsjednika

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta, koji se voli nazivati velikim borcem protiv korupcije i koji je često napominjao da svu imovinu treba transparentno prijaviti, mora objasniti odakle njemu i njegovoj bliskoj rodbini nekretnina u Londonu koja je dio 30 milijuna dolara vrijedne imovine skrivene u offshore tvrtkama.

Milo Đukanović i njegov sin Blažo

Predsjednik Crne Gore i njegov sin su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom koju su sakrili iza mreže tvrtki i obiteljskih trustova uspostavljenih na 80 godina. Kompanija koja njima upravlja ovlaštena je da u njihovo ime kupuje i prodaje nekretnine i tvrtke te otvara račune. Vlasnicima je omogućeno da skrivena imovina bude zaštićena čak i kada je predmet sudskih postupaka.

Nekretninsko kraljevstvo Siniše Malog

Bivši gradonačelnik Beograda razotkriven je još 2015. godine kao vlasnik vrtoglava 23 stana na bugarskoj obali, od kojih je samo jedan na njegovo ime. Mali je izjavio da će pokloniti stanove onima koji dokažu da su njegovi, a čini se da sada postoje dokazi. Vrijednost apartmana prelazi pet milijuna eura, što otvara pitanje izvora financiranja. Kupio ih je od tvrtke Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije Lukoil.

Supruga Jacoba Rees-Mogga

Supruga poznatoga torijevskog političara Jacoba Rees-Mooga, Helena de Chair, otkrivena je kao korisnica holdinga i zaklade koja upravlja "slikama i umjetninama" vrijednima oko 3,5 milijuna dolara. On je jedan od osam britanskih političara koji su se našli na udaru nakon objave dokumenata.

Zagreb se spominje oko 1900 puta, a slijede Dubrovnik i Rijeka

U raspetljavanju sadržaja iz Pandora Papersa sudjelovao je i hrvatski portal Oštro koji navodi kako u njima nije pronašao imena hrvatskih političara.

Najbliže politici je ime Rikarda Fuchsa čiji je otac, Radovan Fuchs, najbogatiji ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Rikard Fuchs je, prema dokumentima, 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd. čija je svrha bila objašnjena kao "posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj". No, Fuchs mlađi tvrdi da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego je bila riječ o "projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj s jednim američkim fondom". Projekt nije realiziran pa je tvrtka ugašena 2020. godine, rekao je za Oštro Fuchs mlađi čije se ime prošle godine, prema pisanju portala Imperijal, našlo na oglasnoj ploči u zahtjevu za osobni bankrot.

Hrvatski portal Oštro pronašao je dokumente koji otkrivaju kako su stvarni vlasnici velike lošinjske turističke kompanije Jadranka, u čijem su vlasništvu luksuzni hoteli na tom otoku, upotrijebili požar u podrumu kuhinje kao argument za prijenos 3,1 milijun eura dividendi od vlasnika ruske tvrtke Velesstroy, i to putem poreznih oaza. Podaci iz Pandorinih dokumenata otkrivaju kako su iza preuzimanja Jadranke 2013. godine zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegova suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića, iako su to navedeni negirali. Lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital, nego hrvatski državljani s adresom u Rusiji, pokazuju dokumenti koje je prošao portal, a koji pokazuju koju su mrežu ispleli navedeni kako bi sakrili svoje vlasništvo. Dosad se vjerovalo da su vlasnici Jadranke ruski investitori.

Riječ Croatia u dokumentu se pojavljuje više od 7500 puta, a Hrvatska nešto manje od 400 puta. Zagreb se spominje oko 1900 puta, a slijede Dubrovnik i Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 10:10