MOĆNA SILA BEZ LJUDI

Putinova perfidna igra iz očaja dobiva novi zamah: Može državljanstvo, može sve, samo idi na front!

U redove ruske vojske ili neke plaćeničke postrojbe često se prisilno mobiliziraju strani radnici, a sada se ubrzano dijele državljanstva

U Rusiji se sve češće u redove ruske vojske ili neke od plaćeničkih postrojbi prisilno mobiliziraju strani radnici

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novu uredbu o državljanstvu po kojoj strani plaćenici koji ratuju na ruskoj strani u Ukrajini mogu ubrzanom procedurom dobiti rusku putovnicu po povlaštenim uvjetima. Oni će moći podnijeti zahtjev za državljanstvo ikako nemaju stalni boravak ili zaposlenje u Rusiji, a također ne moraju, što je inače zakonska obveza, znati ruski jezik, rusku povijesti i tamošnje zakonodavstvo.

Oni koji traže rusko državljanstavo moraju polagati ispit iz tih "predmeta". Zastupnik u Dumi Aleksandar Hinštejn rekao je ruskim medijima da će se ovom uredbom riješiti i "problemi s izručenjem ili suđenjem sudionika specijalne vojne operacije koji se, u svojim zemljama ili u inozemstvu, suočavaju s kaznom za ‘plaćeništvo‘, odnosno sudjelovanje u ratu u Ukrajini".

Uz to i stranci koji služe zatvorske kazne u Rusiji mogu "dragovoljno" otići na ratište u Ukrajinu u zamjenu za amnestiju. No, kako piše moskovski list Komersant, stranci koji žele ratovati na strani Rusije moraju potpisati ugovor na najmanje tri ili pet godina, ali bi već svojim potpisom ostvarili priliku da "preko reda" dobiju rusko državljanstvo.

Nasilna novačenja za stvaranje iluzije normalnosti

U Rusiji se sve češće u redove ruske vojske ili neke od plaćeničkih postrojbi prisilno mobiliziraju strani radnici, uglavnom iz bivših sovjetskih republika, što je već izazvalo određene napetosti u odnosima nekih postsovjetskih država i Rusije jer su njihovi državljani nasilno novačeni ili bi, u suprotnom, bili deportirani.

Podsjetimo da je nedavno nepalsko ministarstvo vanjskih poslova prestalo izdavati "izlazne radne dozvole" svojim građanima za rad u Rusiji jer su mnogi od njih bili mobilizirani i poslani na bojište. Putin želi izbjeći mobiliziranje velikog broja etničkih Rusa, pogotovo iz velikih središta poput Moskve, Sankt Peterburga i Sočija, gdje se praktički mobilizacija uopće ne provodi, nastojeći te gradove "držati podalje od rata" stvarajući iluziju da rata niti nema.

Budući da mu trebaju vojnici na frontu, poseže za pripadnicima nacionalnih manjina (Burjati i Dagestanci su najbrojniji u odnosu na broj stanovnika), odnosno Rusima iz manjih sredina te stranim radnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03