KONTROVERZNA FRAZA

Putinova poruka uzburkala duhove: ‘Prijetio Ukrajini silovanjem?! Ma kakvi, tako se u Rusiji obraća djeci‘

Poruka ukrajinskom predsjedniku ‘istrpi to, ljepotane‘ predmet je rasprave radi li se o prijetnji seksualnog sadržaja ili nevinoj frazi

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

 Afp

Ruski je iznimno složen jezik, a njegovo svojstvo zagonetnih obrtanja izraza u potpunosti je zabljesnulo ovoga tjedna dok komentatori na internetu navode izraz ruskog predsjednika Vladimira Putina i pokušavaju shvatiti je li njegova poruka ukrajinskom čelniku Volodimiru Zelenskom bio zapravo vulgarna prijetnja ili obični, nevini idiom preuzet iz bajki.

Putin je u ponedjeljak u Moskvi ugostio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući europsku sigurnosnu zabrinutost i trenutačnu krizu u vezi Ukrajine. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon njihovog sastanka, Putin se osvrnuo na pitanje sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i 2015. godine, koji su trebali riješiti sukob u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, prenosi RT.

Ruski čelnik okrivio je vlasti u Kijevu za nepoštivanje točki sporazuma te je svoj stav naglasio rimom.

'Ljepotane moj, istrpi to'

"U Kijevu prvo kažu da će se pridržavati, a onda kažu da će to uništiti njihovu zemlju", žalio se Putin. "Predsjednik (Volodimir Zelenski) je nedavno rekao da mu se ne sviđa nijedna stavka u sporazumima iz Minska. 'Sviđalo mu se to ili ne, ljepotane moj, istrpi to'. Moraju se provesti, drugačije neće ići", rekao je Putin.

Putinov odabir fraze, koja se na ruskom jeziku rimuje, odmah je privukao pozornost korisnika interneta, od kojih su neki optužili ruskog čelnika da je koristio šalu s aluzijom na seksualni napad u vezi Ukrajine. Kako je jedan zapadni dopisnik objavio na Twitteru, Putin je "rekao da bi Ukrajina trebala biti prisiljena provesti sporazume iz Minska koristeći vulgarnu referencu koja aludira na silovanje".

Kontroverza je zapalila internet kada su korisnici društvenih mreža primijetili da fraza jako podsjeća na tekst pjesme punk grupe Krasnaja Plesen iz 90-ih, koji glasi: “Ljepotica spava u svom lijesu, /Ja sam se ušuljao da je poš****. / Sviđalo ti se to ili ne, / ljepotice moja, spavaj". Rime na izvornom ruskom jeziku ukazuju na sličnost između šokantnih riječi rock grupe i Putinovih.

Međutim, govornici ruskog jezika na Twitteru ubrzo su istaknuli da je predsjednikova fraza zapravo uobičajena, često i rutinski korištena u obiteljskom životu Rusa ili u školi.

'To bi rekli djeci kad ne bi htjela jesti'

"Ta izreka o uspavanoj ljepotici za većinu Rusa nema referenci na silovanje ili slično. To je uobičajen idiom koji znači da morate nešto učiniti čak i ako vam se to ne sviđa. Roditelji bi to rekli djeci koja ne žele jesti ili tako nešto", navela je posebna dopisnica moskovskog dnevnika Kommersant Elena Černenko.

Putinova verzija tog idioma, koja slušatelju poručuje da "istrpi", varijanta je one koju koristi Krasnaja Plesen. "Spavaj, ljepotice moja" najvjerojatnije je referenca na lik iz bajke o Trnoružici. Fraza je toliko uobičajena da je njezino podrijetlo nejasno. No, kako je objasnio jedan moskovski povjesničar, "u ruskom folkloru, drugi je dio fraze postojao odvojeno dugo vremena, a grupa Krasnaja Plesen dodala mu je prvi dio tek 1995. To čini ovu priču barem manje nekrofilnom".

Upitan o kontroverzi u vezi Putinovog odabira riječi, tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak kako ne vjeruje da je predsjednik Rusije upoznat s radom Krasnaje Plesen te da je ta fraza najvjerojatnije proizašla iz ruskog folklora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:54