DALEKO OD KRVI I BLATA

Putinova sramota procurila iz Kremlja: ‘Što je ‘odred pajdaša‘?! Tako ratuju tatini sinovi...‘

Tajna postrojba Kaskada, smještena negdje u Donbasu, osnovana je nakon što je Vladimir Putin izdao nalog za mobilizaciju u listopadu

Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/Afp/Profimedia/Alexei Druzhinin/afp/profimedia

Ruske parlamentarne zastupnike optužuje se da su kreirali izdvojenu izvidničku jedinicu daleko iza prve crte bojišnice kako bi oni i njihovi sinovi sposobni za vojsku mogli služiti u Ukrajini, a da se ne izlažu opasnosti da budu ubijeni.

Naime, Kremlj je poručio političarima da podrže njegovu invaziju na Ukrajinu ako žele zaslužiti poštovanje ruskih građana, a nakon toga su se ruski zastupnici prijavili za službu u tajnoj postrojbi Kaskadi, smještenoj ns nepoznatoj lokaciji u Donbasu, na mjesec ili više dana, što im jamči za njih vrlo korisne fotografije u vojnoj odori, a možda čak i odlikovanje, prenosi The Telegraph.

VKCh-OGPU, utjecajni ruski blogerski kanal koji tvrdi da ima bliske veze s ruskim obrambenim establišmentom, objavio je popis političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u postrojbi Kaskada.

"To je ‘odred pajdaša‘ koji čine zastupnici i njihova djeca koji žele sebe predstaviti kao da su bili u ratu, ali im se baš ne ide na prvu liniju", objavio je ovaj kanal na Telegramu.

Sin Dmitrija Sablina, parlamentarnog zastupnika koji je utemeljio jedinicu i trenutačno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno s ostalim članovima.

Ruski oporbenjaci u egzilu koji žive na Zapadu ističu da su sinovi moćnih Rusa gotovo svi uspjeli izbjeći prvu rusku mobilizaciju od 1941., provedenu u jesen prošle godine.

‘Specijalne‘ operacije

Postrojba Kaskada je osnovana u listopadu prošle godine, mjesec dana nakon što je Putin izdao naredbu za "djelomičnu mobilizaciju", ali nije posve jasno sudjeluje li uopće ta jedinica u borbama.

"Najugodnije mjesto za ‘prolaznu službu’ je odjel za bespilotne letjelice u Kaskadi, budući da vam on omogućuje da ostanete na sigurnoj udaljenosti od linije borbi”, naveo je kanal VKCh-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike iz Kaskade kako pripremaju dronove i proučavaju računalne monitore u udobnim bunkerima, što su prizori daleko od krvi i blata prve crte bojišnice.

Kaskada se predstavlja kao polutajna postrojba za specijalne operacije, što znači da ne mora otkriti svoju lokaciju, iako je Sablin u jednoj objavi na Telegramu naveo da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od prve linije.

Iako možda i nije jedinica sastavljena od najhrabrijih, Kaskada ima najbolje ‘veze‘ pa joj redovito u posjet stižu visoki dužnosnici. Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika Vladimira Putina, posjetio ih je čak tri puta.

Tijekom posljednjeg njegova posjeta 16. ožujka, Sablin je na svojem profilu na Telegramu napisao da su razgovarali o tome kako brine za sigurnost svog osoblja, prije nego je visokog posjetitelja upoznao s jednim borcem u jedinici samoproglašene i nezakonito anektirane Donjecke Narodne Republike (DNR). "Ovi herojski momci nose najveći teret bitaka za oslobođenje DNR-a", rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:16