RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Putinova ‘željezna lutka‘ traži ‘lov na vještice‘, šef ukrajinskih obavještajaca: Bit će napada duboko u ruski teritorij

Najznačajnija zbivanja 315. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Kirilo Budanov; prizor iz ruske zračne baze Engels nakon eksplozija u prosincu

 Profimedia/

Ključni događaji dana:

- Kijev: Rusija neka očekuje napade duboko u svom teritoriju

- Francuska šalje Ukrajini oklopna vozila AMX-10 RC

- Rogozin Macronu poslao šrapnel kojim je ranjen

- Prigožin objasnio zašto Rusi ne mogu zauzeti Bahmut

- Rusija kaže da je u Makijvki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuju mobitele

- Ukrajinska vojska: Izveli smo još jedan razoran napad


Margarita Simonjan: Objaviti imena odgovornih za Makiivku

U Rusiji su nakon napada na objekt u kojem su boravili ruski vojnici u gradu Makiivki sve glasniji pozivi da se donesu zaključci iz tog događaja, a utjecajna voditeljica državnog televizijskog kanala RT, prokremaljaska propagandistica Margarita Simonjan, pozdravila je obećanje vojnih struktura da će dužnosnici "snositi odgovornost", prenosi Guardian agenciju AFP.

"Nadam se da će imena tih osoba biti objavljena", navela je ona na Telegramu. "Vrijeme je da shvatimo da nekažnjivost ne vodi društvenom skladu. Nekažnjivost dovodi do novih zločina. I, kao rezultat, javnog neslaganja", dodala je.

U ponedjeljak su u ukrajinskom napadu na zgradu u okupiranom gradu Makiivki, u istočnoj regiji Donjeck, koja je djelomično pod ruskom okupacijom, poginuli ruski vojnici.

Moskva je prvobitno priopćila da su u napadu ubijena 63 vojnika, a zatim da je poginulo 89 ruskih vojnika.

Kijev je, pak, tvrdio da je broj žrtava daleko veći, rekavši da ih je poginulo oko 400.


Budanov: Rusi neka očekuju nove napade na svome teritoriju

- Rusija bi trebala očekivati nove udare ‘sve dublje i dublje‘ na svome teritorij, kazao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe - rekao je za američku televizijsku mrežu ABC šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov.

Budanov je također opisao strahote koje je vidio na bojišnici u Bahmutu, u istočnoj regiji Donjecka.

- Vojnici su mi pokazali dio gdje su mrtva tijela naslagana kao nešto što biste vidjeli u filmovima strave. Stotine mrtvih tijela samo trunu na otvorenom polju, jedna su naslagana na drugim poput improviziranih zidova. Ruske trupe tada koriste ta tijela kao zaklon, poput štitova- opisao je Budanov.


Francuzi Ukrajincima šalju oklopna vozila

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Volodimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMX-10 RC, javlja Sky News.

Nakon telefonskog razgovora između dvojice čelnika francuski je dužnosnik rekao novinarima: "Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao potpora ukrajinskoj vojsci."

Dužnosnik nije dao nikakve detalje o količini ili vremenu planirane isporuke, ali je rekao da će se razgovori između dviju zemalja nastaviti u vezi s potencijalnom isporukom drugih tipova vozila.

AMX-10 je naoružano izviđačko vozilo visoke pokretljivosti koje može prevesti četiri osobe, navodi se na web stranici francuskog ministarstva oružanih snaga.


Obavijest na reklamnom ekranu izazvala paniku u Bjelorusiji

Društvenim mrežama masovno se širi snimka s autobusnog kolodvora iz bjeloruskog grada Barisau, gdje se na reklamnom ekranu vrti obavijest kako se svi muškarci od 18 do 60 godina moraju javiti u lokalni vojni ured.

Rečeno je da bi muškarci morali otići tamo kako bi ‘pojasnili svoje podatke‘, ali nisu ponudili nikakve dodatne informacije. Snimku je prvi objavio bjeloruski političar Franak Viačorka koji je napisao da aktivisti skupljaju informacije o mogućem guranju Bjelorusije u rat.

Zelenski je više puta rekao kako se boji da bi Putin mogao direktno gurnuti Bjelorusiju u konflikt, iako zapadni stručnjaci smatraju da se to neće dogoditi. Naime, ako Lukašenko pošalje trupe u Ukrajinu postoji velika šansa da će doći do ozbiljnih previranja u Minsku, pobune građana, a diktatoru u ovom trenutku zadnje što treba je da mu režim dođe u pitanje.


Blaga zima spustila cijene plina u Europi

Cijene plina na referentnoj europskoj burzi, nizozemskom TTF-u, spustile su se u prvim danima nove godine na najnižu razinu od kraja prošlogodišnjeg siječnja zahvaljujući blagoj zimi koja je smanjila potrošnju i punim skladištima.

U srijedu nakon podneva plinom se u terminskim ugovorima na TTF-u trgovalo po cijeni od 68,96 eura za megavat-sat. Jutros se nakratko spustila na 67 eura, najnižu razinu od kraja predratnog siječnja 2022. Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. veljače.

Trenutno je više nego upola niža no što je bila na početku prosinca.

TTF je virtualna burza plina, osnovana 2003. godine. Procvat je doživjela nakon liberalizacije europskog tržišta plina, a zahvaljujući trgovini ukapljenim plinom preotela je britanskom NBD-u titulu referentnog europskog tržišta, navodi Wikipedia.

Krajem kolovoza cijena plina na TTF-u dosegnula je rekordnih 345 eura za megavat-sat, nakon što je Rusija znatno smanjila isporuke zbog radova na održavanju plinovoda.

CIjena je ponovo zamjetno ojačala na kraju rujna, nakon obustave isporuka ruskog plina zbog oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u eksplozijama čiji uzrok još nije objavljen.

Europske vlade pripisale su ih sabotaži, a Danska, Njemačka i Norveška provele su istragu, ali nisu objavile rezultate.

Pad cijena plina na nizozemskoj burzi od početka prosinca povezan je s neuobičajeno blagom zimom u Europi, koja smanjuje potražnju, ali i punim skladištima. Vlade su ih punile u ljeto, kada su cijene zbog straha za opskrbu bile iznad 100 eura za megavat-sat.


Ukrajina traži brže inspekcije brodova unutar žitne inicijative

Napori Ukrajine da poveća izvoz žitarica usmjereni su na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u žitnu inicijativu s Rusijom, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali proizvodnja i izvoz su pali otkako ju je Rusija napala prošle veljače i počela blokirati njezine morske luke.

Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke deblokirane su u srpnju dogovorom Moskve i Kijeva uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske.

Prema tom dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosporu.

Kijev optužuje Moskvu da presporo provodi inspekcije, što uzrokuje višetjedna kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta. Rusija niječe da usporava proces.

"Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

"Zašto otvarati luku Mikolajiv ako s trenutnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovicu luka Odese koje su već otvorene?", rekao je dužnosnik o luci koja nije dio žitne inicijative.

Ukrajina je izvezla oko sedam milijuna tona poljoprivrednih proizvoda u rujnu i listopadu, šest milijuna u studenom, dok su isporuke u prosincu pale na četiri milijuna.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je u utorak da se trenutačno ne očekuje dolazak novih brodova u Ukrajinu na utovar.

Ministarstvo je navelo da 94 plovila čekaju inspekciju na Bosporu - 69 praznih plovila za utovar i 25 utovarenih.

Plovila prosječno čekaju više od mjesec dana, tvrdi ministarstvo.


Rusija: Rogozin poslao Macronu šrapnel kojim je ranjen

Bivši ravnatelj ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin objavio je u srijedu da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao komadić granate kojim je bio ranjen i ustvrdio da je ona ispaljena iz francuske haubice isporučene Ukrajini.

Danas voditelj skupine vojnih savjetnika koja pomaže separatističkim snagama u Ukrajini, Rogozin je bio ranjen u prosincu u ukrajinskom napadu na hotel u Donecku, regiji pod kontrolom proruskih snaga.

Napad pri kojem je bilo poginulih i ranjenih u Donecku dogodio se u vrijeme "radne sjednice" u restoranu hotela, ustvrdio je Rogozin.

Ruska javna televizija Rosija 24 izvijestila je da je Rogozin ondje slavio svoj 56. rođendan s gostima i glazbenicima.

Rogozin je rekao da je nakon napada morao biti operiran jer mu se komadić granate zabio iznad desne lopatice.

Gorljivi zagovornik ruske vojne invazije na Ukrajinu, Rogozin je pisao francuskom veleposlaniku u Moskvi Pierreu Levyju.

"U omotnici, uz pismo priložio sam komadić granate ispaljene iz francuske 155-milimetarske haubice Caesar", ustvrdio je u pismu objavljenom na Telegramu.

"Probio mi je desno rame i zabio se u peti vratni kralješak i razlika od milimetra spasila me od smrti ili invalidnosti", napisao je.

Veleposlanik Francuske u Moskvi nije želio zasad komentirati Rogozinove navode.

U napadu su ubijena dva prijatelja, objavio je Rogozin i poručio "Sve naše žrtve na vašoj su savjesti".

"Molim vas da djelić koji su kirurzi izvadili iz moje kralježnice predate francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu" i kažete mu "da neće izbjeći odgovornost za ratne zločine", poručuje Rogozin.


Putin ispratio fregatu na misiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je bio na ceremoniji kojom je ruska fregata Admiral Gorškov poslana na dugo putovanje u Atlantski ocean, Sredozemno more i Indijski ocean.

Riječ je o najnovijoj klasi ruskih fregata, a značajna je po tome da može koristiti i hipersonične projektile Cirkon, za koje Kremlj tvrdi im nema premca. Više pročitajte OVDJE.


Britanci: Neprofesionalne prakse doprinose visokoj stopi žrtava u Rusij

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnoviju kartu situacije o tome kako procjenjuje rat na terenu.

Ranije je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo najnovije obrambene obavještajne podatke. O napadu na Makijevku rečeno je:

‘‘Zgrada je potpuno uništena, a kako je potvrdilo rusko Ministarstvo obrane, ubijeno je 89 ruskih vojnika. S obzirom na razmjere štete, postoji realna mogućnost da se streljivo skladištilo u blizini smještaja trupa, koje je detoniralo tijekom udara i izazvalo sekundarne eksplozije. Zgrada je bila udaljena samo 12,5 km od sektora Avdiivka na prvoj liniji, jednog od najintenzivnijih sukobljenih područja. Ruska vojska ima evidenciju o nesigurnom skladištenju streljiva puno prije sadašnjeg rata, ali ovaj incident naglašava koliko neprofesionalne prakse doprinose visokoj stopi žrtava u Rusiji‘‘, poručili su britanski obavještajci.


Video koji prikazuje posljedice granatiranja Kijeva

Ovaj video isječak, koji je objavio Guardian, navodno prikazuje štetu u Kijevu prouzročenu ruskim raketnim udarom 31. prosinca koju su zabilježile nadzorne kamere. Isječak nije neovisno provjeren.


Prigožin objasnio zašto Rusi ne mogu zauzeti Bahmut

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, posjetio je tijekom novogodišnjih praznika Jevgenij Prigožin, Putinov ‘kuhar‘ i šef zloglasne Wagner grupe. Kako se borbe oko ovog grada nastavljaju, a Rusi napreduju malo ili nikako, Prgožin je morao ponuditi objašnjenje zašto je tome tako.

"Ukrajinci imaju stotinu linija obrane. Nalazi se na otprilike svakih 10 metara, a Rusiji nedostaju vozila i oprema", poručio je Prigožin.


Rusija kaže da je u Makijivki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuje mobitele

Ministarstvo obrane Ruske Federacije poručilo je da je u napadu na Makijevku poginulo 89 ruskih vojnika. Ranije su tvrdili da je bilo 63 žrtve, dok Ukrajinci tvrde da je ubijeno 400 vojnika, a ranjeno 300. Neki ruski vojni blogeri tvrde pak da je poginulo i do 600 vojnika.

Kao glavni razlog napada rusko ministarstvo obrane navelo je neovlaštenu upotrebu mobilnih telefona od strane vojnika.

"Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba, protivno zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dosega neprijateljskog oružja", navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine.

"Taj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad", reklo je ministarstvo.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je ranije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

image

Himars

U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/profimedia

Rusija je u ponedjeljak objavila da su u napadu ubijena 63 ruska vojnika.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se "od detonacije bojevih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade".

Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka.

Ukrajinska strana je ranije ustvrdila da je poginulo i do 400 Rusa.

Rusko ministarstvo je dodalo da okolnosti napada istražuje povjerenstvo.

Također je ustvrdilo da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na koncentraciju vojne opreme u blizini željezničke stanice Družkivka u Donjecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske i uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.


Ukrajinska vojska: Izveli smo još jedan razoran napad

Ukrajinska vojska javila je kako se dogodio još jedan razoran napad na ruske trupe, javlja CNN.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine priopćio je tako kako je oko 500 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u njihovom novogodišnjem napadu na u Čulakivku, grad u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskih oružanih snaga na jugu, rekla je za ukrajinsku televiziju kako je "riječ o jednom od naših najvećih postignuća na ovom dijelu fronte". Dodala je kako će napada biti još.

CNN ne može potvrditi ukrajinsku tvrdnju, a Moskva zasad se nije očitovala o napadu.

Međutim, naširoko čitani ruski ratni bloger poznat kao "Operation Z" rekao je u Telegram postu u utorak "nema j***ne sumnje" da Ukrajina sada vojarne i druga uporišta ruskih trupa gađa HIMARS-om.

Ako se ukrajinske informacije pokažu točnima ovo je već drugi smrtonosni napad na Ruse ovog tjedna.

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su 63 vojnika ubijena u novogodišnjoj noći u eksploziji koja je uništila privremenu vojarnu u strukovnoj školi u Makijivki, gradu blizancu okupiranog Donecka u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina i pojedini ruski nacionalistički blogeri procjenjuju da je broj mrtvih mnogo veći i da je riječ o stotinama, navodno čak 600 mrtvih. Proruski dužnosnici tvrde da su takve brojke pretjerane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:58