NEUGODNO

Putinova zlokobna objava izazvala je euforiju u dvorani, a onda se kamera zaustavila na Lavrovu...

Putin je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana

Sergej Lavrov

 Anton Geraščenko Twitter/

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer u svom obraćanju parlamentu da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio je NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu, a također je objavio i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u.

Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

- U tom smislu, prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju - rekao je Putin zastupnicima.

U tim trenucima u velikoj dvorani prolomio se veliki pljesak, neki su se i ustali, a kamere su slučajno uhvatile šefa ruske diplomacije Sergeja Lavova. Za razliku od ostalih ‘jastrebova‘, njegovo lice nije otkrivalo preveliko oduševljenje. Dapače, izgledao je kao da mu je poprilično neugodno.

Međutim, nešto kasnije je objavljeno da će Rusija i ubuduće poštovati obvezu smanjenja svog nuklearnog arsenala u skladu s ugovorom Novim START-om, unatoč odluci da obustavi sudjelovanje u tom važnom rusko-američkom ugovoru o razoružanju.

- Rusija želi zadržati odgovoran pristup i nadalje će, do isteka ugovora, strogo poštovati količinske granice za ofenzivno strateško oružje - navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 09:42