RUSIFIKACIJA HERSONA

Putinove čistke u okupiranom gradu: ‘Puštaju ljude da prosvjeduju, a onda kreće tortura...‘

Muškarci su posebno zabrinuti zbog moguće prisilne mobilizacije u kojoj bi okupatori koristili njihove obitelji kao taoce

Granično područje između Krima i Hersona

 Vasily Maximov

Ruska vojska ustvrdila je u utorak navečer, 26. travnja da je zauzela teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući cijelu oblast Herson. U nedjelju, 1. svibnja ukrajinski vojni izvori objavljuju da ruske snage ulažu velike napore u ostvarivanju kontrole nad administrativnim granicama hersonske oblasti.

Herson je prvi veći grad, imao je 300.000 stanovnika, koji je pao u ruske ruke, a cilj je bio i zbog kontrole dotoka vode na Krim, što je bio ozbiljan problem na poluotoku. Herson je istodobno i čvrsta točka iz koje bi trebala krenuti nova ofenziva u smjeru Mikolajiva, jedna je već propala, kako bi se otvorio put prema biseru crnomorske obale, Odesi.

Ruske su okupacijske snage prvih dana uhitile Ihora Kolihajeva, gradonačelnika Hersona, ali je uslijedila pobuna stanovništva koje nisu uplašile duge cijevi ni oklopna vozila. Okupacijske su snage konačno pustile gradonačelnika na slobodu i 19. travnja najavile da će provesti referendum o legalizaciji okupacije, ali do danas se to nije dogodilo upravo zbog oštrog građanskog bunta. Primjerice, prošle su srijede ruske snage upotrijebile suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup. No, određeni ukrajinski izvori navode da se listići za referendum ipak tiskaju. Uz to se uklanjaju tragovi ukrajinske države, a sa svih se službenih zgrada vihore ruske zastave. Oleksandr Staruh, ukrajinski čelnik oblasti Zaporižja, rekao je da sve opet izgleda kao u doba Sovjetskog Saveza i da su ljudi ponovo prisiljeni živjeti u strahu. U Berdjansku su vlasti počele organizirati vjenčanja, a mladenci dobivaju dokumente na ruskim obrascima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je prosvjede, rekavši u kasnonoćnom obraćanju: "Zahvalan sam svima koji nisu odustali, koji prosvjeduju, koji ignoriraju okupatore i pokazuju marginalnim ljudima koji su postali kolaboranti da za njih nema budućnosti". Ubrzo nakon toga novinska agencija RIA citirala je sigurnosni izvor koji je rekao da je Ukrajina ispalila tri rakete na središte grada, ali ruske okupacijske snage srušile su dvije od njih.

Kiril Stremusov, zamjenik čelnika "vojno-civilne uprave" (neki izvori navode da je čelnik, poznat kao protivnik cijepljenja iz pobunjenih dijelova Donjecka), objavio je istog dana da će od 1. svibnja u Hersonu početi kao valutu koristiti ruski rubalj. No, ni to ne ide tako lako pa je upravitelj okupacijskih snaga pojasnio da će za uvođenje rublja trebati do četiri mjeseca te će se tijekom prijelaznog razdoblja paralelno koristiti i službena ukrajinska valuta - grivnja, što je razumljivo jer je jedini bankovni sustav u regiji ukrajinski. Rublje treba dovesti.

Operacija je počela u nedjelju, a istodobno ju je pratio telekomunikacijski muk, nije bilo moguće komunicirati mobilnim linijama, a pao je i internet. To je postao redovit korak diktatorskih režima kada žele onemogućiti organiziranje prosvjeda. A vjerojatno ne žele ni da u svijet izađu informacije o stanju u gradu u kojem se, između ostalog, opet podižu spomenici Lenjinu srušeni nakon aneksije Krima 2014. godine, i da do ukrajinskog stanovništva ne dođu točni podatci o stanju u drugim dijelovima zemlje.

Gradonačelnik Kolihajev je uvjeren da ruske vlasti neće organizirati referendum koji bi vrlo vjerojatno, za razliku od onog na Krimu 2014. godine, spektakularno propao. Njegova je procjena da će Rusija jednostavno pripojiti Herson Krimu, koji je dio Rusije.

Stremusov je izjavio da su ruske obavještajne službe namjerno omogućile održavanje posljednjih prosvjeda kako bi detektirale strukturu aktivističke mreže. "Nakon toga su uhitili stvarne organizatore, pretukli ih i potjerali da odu na teritorij pod ukrajinskom kontrolom", rekao je ruski okupacijski čelnik.

U dijelovima oblasti Zaporižja ruske vlasti noću obilaze članove poslovne zajednice te ih nastoje prisiliti da pokrenu aktivnosti. Uz malo uspjeha. Muškarci su posebno zabrinuti zbog moguće prisilne mobilizacije u kojoj bi okupatori koristili njihove obitelji kao taoce, što dodatno jača proturuski sentiment.

Stanovništvo je dodatno alijenirano nasilnim uvođenjem ruskih obrazovnih programa u škole koji, navode okupacijske snage, imaju za cilj "preodgojiti" stanovništvo zadojeno "ukrajinskim nacizmom".

Građanski otpor i gerilska borba

The New York Times navodi da ruska okupacija ne nailazi samo na građanski otpor nego i na gerilsku borbu o kojoj se počelo sporadično pisati i u dnevnim biltenima ukrajinskog zapovjedništva. I prije ruske agresije vojni su analitičari tvrdili da će partizanska borba biti ključna prepreka ruskim okupacijskim vlastima. Ukrajinskim snagama ju je lako voditi jer je gotovo cjelokupno stanovništvo neprijateljski raspoloženo prema Rusima. Tako je u četvrtak srušen željeznički most preko kojeg ruske trupe na bojišnici dobivaju opskrbu sa skladišta na Krimu. The Wall Street Journal navodi da su zabilježene i likvidacije ukrajinskih kolaboracionista s ruskom okupacijskom vlasti. Po ukrajinskom zakonu suradnja s okupatorom se kažnjava s 15 godina zatvora, a izdaja doživotnim zatvorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:07