PRISNI ODNOSI

Putinove riječi mogle bi zakomplicirati život Vučiću: ‘Redovito razgovaramo, pravi prijatelj...‘

Srbija kaže da je opredijeljena za eurointegracije, ali da istodobno ne želi narušiti tradicionalna prijateljstva s Rusijom i Kinom

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 Andrej Isakovic/Afp

Rusija će nastaviti produbljivati suradnju sa Srbijom, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja vjerodajnica veleposlanicima u Moskvi, dodavši da redovito razgovara sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo oslanjajući se na tradiciju prijateljstva, kulturnu, duhovnu i povijesnu bliskost naših bratskih naroda. Redovito razgovaram s predsjednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem, tijekom osobnih sastanaka i telefonskih razgovora, o ključnim pitanjima daljnjeg razvoja suradnje", rekao je ruski šef države, a prenio ruski portal Sputnjik.

Putin je istaknuo da Rusija cijeni napore srpskih prijatelja da provode uravnoteženu, neovisnu politiku na međunarodnoj sceni i dodao da će Rusija i Srbija nastaviti produbljivati suradnju u ekonomskoj, znanstveno-tehničkoj i humanitarnoj sferi.

Putin je također istaknuo da će Rusija nastaviti podupirati Srbiju u zaštiti njena suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

"U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nastavit ćemo pružati našim srpskim prijateljima svestranu pomoć u borbi za legitimna prava i interese Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti", poručio je Putin.

Svečanosti je nazočio i veleposlanik Srbije u Moskvi Momčilo Babić, navodi Sputnjik.

Srbija na međunarodnoj sceni službeno provodi neovisnu politiku i ustrajava na vojnoj neutralnosti, te naglašava da je strateški opredijeljena za eurointegracije, ali da istodobno ne želi narušiti tradicionalna prijateljstva s Rusijom i Kinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 11:53