KRIZA U BJELORUSIJI

Putinovi kućni novinari intervjuirali Lukašenka: Brate Vladimire, padnem li ja, past će i Rusija!

Smatra kako će oporba uništiti državu, ako on ode s vlasti. Ponovio je svoju tvrdnju da iza prosvjednika zapravo stoje strane sile
Aleksander Lukašenko s ruskim novinarima
 Nikolay Petrov/Belta/Sputnik/Profimedia

Predsjednik Aleksander Lukašenko poručio je naciji u prvom intervjuu otkako u Bjelorusiji traju masovni prosvjedi protiv njegova režima kako ne planira odstupiti s vlasti, prenosi The Guardian.

Lukašenko je razgovarao sa skupinom ruskih novinara koji podržavaju Vladimira Putina, uključujući urednicu RT-a Margaritu Simonjan, i jasno poručio da će se boriti za ostanak na vlasti.

- Neću dopustiti da sve što smo stvarali bude uništeno, rekao je autoritarni šef države koji je već 26 godina na vlasti.

Također je priznao da je to razdoblje možda i predugo.

- Moram priznati da je moguće da sam u fotelji predsjednika možda već predugo, prevalio je preko jezika.

Bjeloruski čelnik će sljedeći tjedan otići u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Putinom koji je rekao da je spremna i vojno pomoći svome kolegi bude li potrebno. Sve se više oslanja na Rusiju, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na napetosti između dviju zemalja posljednjih godina jer je Kremlj tražio dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio.

Većina njegovih poruka koji je iznio u intervjuu zvuče se kao da ih je uputio Putinu, a ne svojim građanima.

Smatra kako bi oporba uništila državu ako bi on otišao s vlasti. Ponovio je svoju tvrdnju da iza prosvjednika u Bjelorusiji zapravo stoje strane sile koje će na kraju napasti - Rusiju.

image
Aleksander Lukašenko s ruskim novinarima
Nikolay Petrov/Belta/Sputnik/Profimedia

- Sve je to globalizirano i internacionalizirano. Ako mislite da će se velika Rusija moći nositi s ovim, varate se. Razgovarao sam s mnogim predsjednicima, sa svojim starim prijateljem, zovem ga starijim bratom, Putinom, i upozorio sam ga. Nemoguće je to zaustaviti, rekao je Lukašenko.

Putin je odbio poslati vojnu pomoć Lukašenku, na njegovu javnu molbu, ali je obećao da će poslati kontingent specijalnih snaga u Bjelorusiju da podrže Lukašenkovu vladavinu, ako bude potrebno.

Iako cijeli intervju nije objavljen do utorka navečer, objavljeni isječci sugeriraju da Lukašenko nije morao odgovarati na pitanja o represiji prema građanima i policijskoj brutalnosti prema prosvjednicima. Gušenje prosvjeda bilo je osobito brutalno prvih dana nakon izbora 9. kolovoza kada su u demonstracijama bile ubijene najmanje tri osobe, deseci uhićeni, a više od 7.000 bilo je privedeno.

Na fotografijama koje je objavio ured bjeloruskog predsjednika vidi se kako urednica Simonjan drži Lukašenka za ruku, a oboje se smiješe.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius rekao je da se boji da bi Rusija mogla iskoristiti oslabljenog Lukašenka da progura meku aneksiju zemlje, čemu se i sam Lukašenko u prošlosti opirao.

- Rusija će sada završiti ono što nije mogla ostvariti prije 20 godina i to je vrlo zabrinjavajuće, poručio je.

image
Mirni prosvjed 6. rujna
-
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06