USITNJAVANJE UKRAJINE

Putinovi mediji objavili novi ruski plan za Ukrajinu: ‘Ne možemo odmah pripojiti cijelu državu, ali...‘

Evidentno je da Putinov prvotni plan zauzimanja većine Ukrajine i Kijeva te instaliranje kolaboracionističkog režima nije uspio

Granično područje između Krima i Hersona

 Vasily Maximov/AFP

Posljednjih dana ruske snage počele su pripreme za očekivanu veliku ofenzivu na istoku i jugu Ukrajine, na potezu od Harkiva do Odese, kako bi se zauzelo to područje i potpuno ovladalo crnomorskom ukrajinskom obalom. Vladimir Putin je odlučio da do 9. svibnja nešto, što god to bilo, proglasi ratnom pobjedom u Ukrajini, jer evidentno je da mu prvotni plan zauzimanja većine Ukrajine i Kijeva te instaliranje kolaboracionističkog režima nije uspjelo.

Sada se bacio na pokušaj osvajanja što većeg područja na istoku i jugu Ukrajine. Provode se mobilizacije u područjima Donbasa koja kontroliraju Rusi, dovedene su nove snage s ruskog Dalekog istoka, ruska vojska povukla je na ukrajinsko bojište čak i dio snaga stacioniranih u dvjema gruzijskim paradržavnim tvorevinama Abhaziji i Južnoj Osetiji, a i vojne snage paradržavne proruske tvorevine Pridnjestrovlje stavljene su u stanje pripravnosti, kao i tamošnji ruski vojni kontingent. Istodobno ukrajinske vlasti na istoku zemlje najavljuju evakuaciju civilnog stanovništva zbog očekivane ruske ofenzive na tom području.

Nove 'države'

Prema pisanju nekih ruskih, ali, začudo, i srpskih prorežimskih medija plan je, osim zauzimanja tih velikih područja, i osnivanje velikog broja "narodnih republika", odnosno paradržavnih proruskih tvorevina po uzoru na Lugansku, odnosno Donjecku Narodnu Republiku. Cilj je da se na okupiranim područjima osnuju "države" i da se tako razbije i usitni Ukrajina. Želi se tako stvoriti "hersonska narodna republika" te slične marionetske kvislinške države, "narodne republike" - harkivska, odeska, krivoroška, zaporoška, dnjepropetrovska, nikolajevska, koje bi onda prvo tražile da Rusija prizna njihovu "neovisnost", a potom, kako je to zatražio Lugansk, i pripajanje Rusiji.

Podsjetimo da je pokušaj referenduma o osnivanju "države" u Hersonu propao, ali posljednjih dana Rusija je pojačala pritisak u gradu te je na gradsku vijećnicu izvjesila rusku državnu zastavu i najavila osnivanje nove administracije grada i oblasti lojalne okupatorskim vlastima, što bi značilo da bi se ponovno pokušalo s referendumom. Inače, baš 10. travnja trebao se održati referendum u gruzijskoj odmetnutoj pokrajini Južna Osetija o ujedinjenju s Rusijom, ali je sve odgođeno za lipanj ili srpanj pa neki pretpostavljaju da je Putin zamislio niz tih "referenduma" na osvojenim područjima.

Putin kreće u završnu bitku

Nedavno se oglasio i bivši zastupnik u ukrajinskom parlamentu i jedan od vodećih proruskih političara u Ukrajini, Oleg Carjov, koji je nedvosmisleno kazao kako predsjednik Ukrajine može biti "samo Vladimir Putin" te da je Ukrajina iskonski ruski teritorij koji se treba vratiti matici zemlji. Napomenuo je da se u prvi mah ne može pripojiti cijela Ukrajina, ali to je postupak jer, kako kaže, "neki su sada zaraženi nacionalizmom, ali to su naši ljudi".

U svakom slučaju, očekuje se eskalacija ratnih sukoba jer očito je da je Putin odlučio krenuti u završnu bitku kojom bi, makar kao prvu etapu, mogao proglasiti pobjedu te smatra, ako zauzme to područje, da će moći Kijevu, odnosno Volodimiru Zelenskom postavljati svoje uvjete, a potom ponovno, smatraju neki obavještajni izvori, krenuti i na Kijev. No, treba vidjeti kako će proći jugoistočna bitka, za koju mnogi kažu da će biti vrhunac rata u Ukrajini koji traje već punih 45 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:39