RASTE NEZADOVOLJSTVO

Putinovi ‘siloviki‘ otvoreno kritiziraju vojnu kampanju Moskve u Ukrajini: ‘Slabi smo‘

Jevgenij Prigožin izjavio je kako se rusko ministarstvo previše oslanja na grupu Wagner i ne daje im dovoljno hrane i zaliha oružja

Ramzan Kadirov 

 Mikhail METZEL/SPUTNIK/AFP

Moćnici bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sve glasnije izražavaju svoje nezadovoljstvo načinom kako Kremlj vodi rat u Ukrajini. Putinovi "siloviki", ljudi iz njegova najužeg kruga, zaduženi za održavanje javnog reda, otvoreno kritiziraju vojnu kampanju Moskve na istoku i jugu Ukrajine.

Osnivač plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin Putinu je u privatnom razgovoru rekao sve ono što je tjednima javno govorio. Kako saznaje The Washington Post, Prigožin je navodno izjavio kako se rusko ministarstvo previše oslanja na grupu Wagner i ne daje im dovoljno hrane i zaliha oružja potrebnih za ispunjavanje misije u Ukrajini. Putinov režim uvelike se oslanja na dominaciju državnog informacijskog prostora, a Prigožin sve više ugrožava tu kontrolu.

Njegov utjecaj među ruskim vojnim blogerima očit je kroz pozitivan stav Wagnerove grupe, unatoč tome što se plaćenička skupina još od ljeta neuspješno probija do Bahmuta. Prigožinova bliska interakcija s internetskom zajednicom i medijima omogućuje mu da odmah reagira i preokrene negativne reakcije u svoju korist.

Svoje nezadovoljstvo situacijom u Ukrajini iskazuje i čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji se požalio da je odgovor Moskve na navodne ukrajinske napade na ruski teritorij bio "slab". Njegovo mišljenje u skladu je s napisima internetskih vojnih blogera, koji su nekoliko dana nakon početka masovnih ruskih napada na ukrajinska energetska postrojenja kritizirali rusku kampanju zračnih napada.

Ruski dužnosnici pokušavaju retorički uskladiti rat u Ukrajini s vjerskim konceptima, vjerojatno kako bi udovoljili vjerskim manjinskim skupinama unutar ruskih oružanih snaga. Pomoćnik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksej Pavlov rekao je da bi cilj rata u Ukrajini trebao biti "potpuna desotonizacija", a Kadirov je sukob u Ukrajini opisao kao džihad protiv ukrajinskog "sotonizma".

Institut za proučavanje rata (ISW) ističe kako je pozivanje na rat na vjerskoj, ali ne i otvoreno kršćanskoj osnovi, vjerojatno pokušaj da se nadiđu vjerske podjele i postave uvjeti za nastavak regrutiranja etničkih i vjerskih manjina za borbu u Ukrajini.

Ruske snage nastavljaju s postavljanjem obrambenih položaja na istočnoj obali rijeke Dnjipro, dok Ukrajinci nastavljaju gađati ruske logističke koridore u Hersonskoj oblasti. Ukrajinski Glavni stožer javlja da su ukrajinske snage uništile skladište streljiva i oborile tri ruska jurišna helikoptera u Hersonu. Ukrajinci su također odbili ruske napade oko grada Bahmuta, dok su ruske snage nastavile provoditi neuspješne kopnene napade u Donecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:22