BUSANJE U PRSA

PUTINOVO SUPER ORUŽJE ZA SLJEDEĆI RAT 'Neprijateljima ćemo ugasiti svo naoružanje i vojne satelite!'

 Harry Engels/Getty Images for BEGOC, Colourbox

Ruske su se vlasti pohvalile velikim napretkom u tehnologiji elektroničkog ratovanja što će oružanim snagama Vladimira Putina omogućiti uništavanja neprijateljskih vojnih satelita te 'isključivanje' protivničkog naoružanja, javlja britanski Mirror.

Novi će sustav prigušiti i onemogućiti sustave navođenja zapadnjačkih krstarećih raketa i drugog visoko-preciznog naoružanja, tvrde.

Njegovi ruski tvorci navode kako je riječ o 'potpuno novom sustavu elektroničkog ratovanja' koji se može postaviti na sve vrste vozila - od kopnenih preko zračnih do vodenih.

- Sustav će ciljati neprijateljske taktičke, dugodometne, strateške i letjelice na nosačima kao i svu elektroničku opremu te ugušiti djelovanje vojnih satelita - objasnio je Juri Majevski, zamjenik šefa ruske Radio-elektroničke tehnološke grupe (KRET).

Dodaje kako novi oružani sustav neće biti postavljen na satelite jer je to zabranjeno međunarodnim zakonima koje Rusija poštuje.

Neslužbeno predstavljanje novog ruskog super oružja dolazi baš u vrijeme kada su odnosi Zapada i Rusije na najnižoj razini od pada Sovjetskog saveza te se strahuje od novog Hladnog rata.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tijekom svoje vladavine mnogo investirao u obnavljanje vojne moći koja je kaskala za Zapadom od kraja sovjetske ere.

Nova će tehnologija 'u potpunosti prigušiti komunikaciju, navigaciju i traženje meta kao i korištenje visoko-preciznog oružja - ispričao je Majevski, no više detalja nije otkrivao.

Dodaje kako će se sustav zapravo koristiti za gašenje neprijateljskog naoružanja.

- Trenutačno ga testiramo u našim radionicama. Do kraja godine, komponente sustava bi trebale napustiti tvornice i biti prebačene na testne poligone - zaključio je Majevski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:59