DRŽAVNA ANKETA

Putinu i nakon invazije na Ukrajinu raste potpora, na njegovoj strani je čak 81,6 posto Rusa

Udio Rusa koji ne odobravaju njegove postupke pao je s 24,4 posto na 12,9 posto, objavila je državna agencija VTsIOM

Vladimir Putin 

 Sergey Guneev/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je potpora sa 67,2 posto, koliko je imao prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, na 81,6 posto, pokazuju u petak rezultati ankete državne agencije VTsIOM.

Rat je protjerao više od 10 milijuna Ukrajinaca iz njihovih domova, ubio i ranio tisuće, pretvorio gradove u ruševine i doveo do opsežnih zapadnih sankcija koje će srozati ruski životni standard.

VTsIOM je objavio da je 78,9 posto ispitanika u njihovom posljednjem istraživanju reklo da odobrava Putinove postupke, u usporedbi sa 64,3 posto u posljednjoj anketi prije početka invazije na Ukrajinu koju Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom". Udio Rusa koji ne odobravaju njegove postupke pao je s 24,4 posto na 12,9 posto.

Ukrajina i zapadni lideri osudili su rusku vojnu akciju kao ničim izazvanu agresiju. Kremlj tvrdi da mora demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu kako bi zaštitio stanovništvo koje govori ruski i spriječio potencijalnu prijetnju od NATO-a.

Brojke VTsIOM-a slične su podacima istraživanja koje je 30. ožujka objavio nezavisni Levada centar - u kojemu je udio Rusa koji su rekli da odobravaju Putinove postupke porastao na 83 posto sa 71 posto u veljači.

Levada je zabilježila usporediv porast Putinova rejtinga 2014. godine kad je Rusija anektirala Krim, a separatisti koji govore ruski jezik preuzeli kontrolu nad dijelom regije Donbas na istoku Ukrajine uz potporu Moskve.

Obični Rusi imaju malo pristupa neovisnom izvještavanju o svojoj zemlji jer su posljednjih nekoliko godina ugašeni gotovo svi značajni mediji koji su odstupali od vladine politike.

Od početka rata 24. veljače, Moskva je dodatno ograničila pristup stranim medijima i društvenim mrežama te proglasila kaznenim djelom objavljivanje izvješća o oružanim snagama koje se razlikuju od službenih izjava.

VTsIOM je naveo da svakodnevno provodi anketu nad 1600 ljudi diljem Rusije, a njegove tjedne ankete su prosjek odgovora iz prethodnih sedam dana.

Anketa objavljena u petak provodila se od 28. ožujka do 4. travnja, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 07:27