SVEČANOST U NORMANDIJI

PUTINU JE OK ŠTO NIJE POZVAN NA OBLJETNICU DANA D 'Pa što, ni mi ne pozivamo sve na svaki događaj'

 Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne uzbuđuje se što nije pozvan na obljetnicu Dana D u Francuskoj.

"Nema nikakvog skrivenog značenja", rekao je Putin upitan o tome zašto nije pozvan na svečanost u Normandiju kojom je u četvrtak obilježena 75. godišnjica napada saveznika na zapadnom bojištu u II. svjetskom ratu.

"Ni mi ne pozivamo sve na svaki događaj", dodao je Putin, prenose državni mediji.

Nekadašnji Sovjetski Savez nije sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji, ali je odigrao ključnu ulogu u pobjedi saveznika na istočnom frontu na što su Rusi jako ponosni.

Politički lideri Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Kanade odali su počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944., najveće operacije pomorskog i zračnog desanta u povijesti kojom je otvoren put oslobađanju Europe od okupacije nacističke Njemačke.

Na svečanosti su bili Theresa May, Emmanuel Macron, Donald Trump i kanadski premijer Justin Trudeau.

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mjesecima i dobro skrivano od nacista unatoč činjenici da je zahtijevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Pod okriljem noći tisuće savezničkih padobranaca iskočilo je iza njemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na njemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportiralo pješačke postrojbe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri njemačkih strojnica i topništva.

Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Reuters podsjeća kako su upravo ogromna razaranja koja su donijela dva svjetska rata bila poticaj europskim državama da u drugoj polovici dvadesetog stoljeća ojačaju svoju suradnju s ciljem osiguranja trajnog mira i da je upravo to dovelo do uspostave današnje Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:21