‘VLADIMIRE, GUBIMO!‘

Putinu je sasuo sve u lice i jasno rekao što misli o ratu. Sada je konačno poznato ime tog ‘junaka‘!

Jevgenij Prigožin, financijer Wagner grupe, čovjek je koji je Putinu kazao da gubi rat u Ukrajini, tvrde američki dužnosnici

Jevgenij Prigožin poslužuje Vladimira Putina

 Misha Japaridze/pool/file Photo/Willwest News/Profimedia/Misha Japaridze/pool/file Photo/willwest News/profimedia

Washington Post je ranije izvijestio, a Jutarnji list prenio, kako se jedan prominentni, ali neimenovani, ruski insajder našao oči u oči s Putinom i kazao mu da njegova vojna taktika u Ukrajini vodi ka porazu. Post je izvijestio i kako je ta razmjena karakterizirana dovoljno značajnom da se uključi i u dnevni obavještajni brifing američkog predsjednika Joe Bidena.

Sada je i otkriveno o kome se to radi. Jevgenij Prigožin, financijer Wagner grupe, znan kao "Putinov kuhar", čovjek je koji je Putinu kazao da gubi rat u Ukrajini, tvrde američki dužnosnici koji su pročitali dosje, a poželjeli su ostati anonimni.

Prigožinove kritike samo potenciraju ono što on javno govori već tjednima, tvrde dužnosnici. No spoznaja da se, dok je kritizirao Putina na njegovom teritoriju, osjećao ugodno i sigurno jasno sugerira koliko je utjecajan na Kremlju. Također ono što se dešavalo između Putina i šefa Wagnera demonstrira koliko je zapravo, nakon mjeseci pogrešaka i gubitaka na bojnom polju, klimav položaj ruskog obrambenog establišmenta.

Prigožinova frustracija ruskim Ministarstvom obrane i tenzije između njega i ruskog minista obrane Sergejea Šojgua također su bile predmet zasebnog izvješća američke obavještajne službe koje je kružilo među dužnosnicima u Washingtonu, tvrde izvori.

Čovjek iz sjene sve priznao

Godinama je Prigožin djelovao u sjeni, niječući povezanost s ozloglašenom plaćeničkom skupinom Wagner i tvornicom internetskih trolova u Sankt Peterburgu za koju su američke vlasti tvrdile da je financirao kako bi se upleo u američku predsjedničku kampanju 2016. Pomogao je i u promicanju vanjskih ciljeva Kremlja izvan formalnih struktura i zaradio je nadimak "Putinov kuhar" zahvaljujući vlasništvu restorana u Sankt Peterburgu koji je Putin nekoć posjećivao i ugostiteljske tvrtke s unosnim ruskim državnim i gradskim ugovorima, piše Washington Post.

No posljednjih tjedana Prigožin u javnosti nastupa samostalno. Po prvi put je priznao kako upravlja Wagnerom, a javno je napao i rusko vojno vodstvo zbog krivih odluka.

Dakle, prema izvješću američkih obavještajnih službi koje je kružilo Washingtonom, Prigožin je Putinu iznio svoj stav kako se rusko ministarstvo obrane previše oslanja na Wagner i ne daje plaćeničkoj skupini dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u Ukrajini. Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da je upravo Prigožin postavio nedavni video na društvenim medijima koji prikazuje Wagnerove vojnike kako se žale na nedostatak osnovne hrane i namirnica,s namjerom da snimka posluži kao sredstvo pritiska na Kremlj da poveća financiranje njegove skupine plaćenika.

- Prigožinova odluka da se suoči s Putinom samo je posljednji znak njegovog nezadovoljstva - rekao je američki dužnosnik koji je pročitao izvješće.

No u ponedjeljak navečer Prigožin je Washington Postu zanijekao kako se nedavno sreo s Putinom,

- Nisam nedavno osobno komunicirao s Vladimirom Vladimirovičem Putinom, niti to planiram u skoroj budućnosti. Nisam niti kritizirao upravljanje Oružanim snagama Ruske Federacije tijekom sukoba u Ukrajini. Stoga ne mogu ništa komentirati - rekao je, dodavši da nema pravo kritizirati niti hvaliti rad ruskih oružanih snaga, jer nije vojni stručnjak.

Također je rekao da nije vidio video na kojem se Wagnerove snage žale na nedostatak hrane i namirnica.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati navodnu interakciju između Prigožina i Putina.

Zloglasna paravojna skupina

Otkako je rat počeo njegova paravojna skupina Wagner — sastavljena od veterana prekaljenih u bitkama optuženih za kršenje ljudskih prava koji djeluju izvan formalne ruske vojne strukture — vode ofenzivu za zauzimanje Bahmuta, grada u regiji Donjecka pod kontrolom ukrajinskih snaga i jednog od posljednjih gradova koji bi Rusi u skoro vrijeme mogli osvojiti. Neki analitičari stanje oko Bahmuta vide kao pokušaj da se demonstrira kako Wagnerovci mogu napredovati čak i dok je ostatak ruske vojske u zaostatku.

- Prigožin se uistinu uzdigao na hijerarhijskoj ljestvici posljednjih mjeseci. Zbog rata došao je bliže Putinu nego ikad prije. Osobe poput Prigožina i čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, imenovanog od strane Kremlja, javno kritiziraju rusku vojsku, a time aspekt ruske države u sjeni postaje sve vidljivij i- rekla je Marlene Laruelle, direktorica Instituta za europske, ruske i euroazijske studije na Sveučilištu George Washington.

Nakon opetovanih neuspjeha ruske vojske, koji su uključivali gubitak više od 3000 četvornih milja teritorija, Putin je izabrao generala Sergeja Surovikina da vodi operaciju u Ukrajini.

Prigožin je odmah pozdravio Putinov izbor, a izjavu je prenijela njegova tvrtka na ruskom društvenom mediju VK, nazivajući Sergeja Surovikina, novog generala, "legendarnim likom" rođenim da služi domovini i "najkompetentnijim zapovjednikom" u Rusiji. Surovikin je inače u Siriji zaradio nadimak "general Armagedon" nakon ruskih neselektivnih napadima na civilne ciljeve.

U Ukrajini je Rusija također nedavno prešla na oštriju taktiku, ciljajući civile infrastrukture. Rusi su tako raketirali središte Kijeva prvi put u nekoliko mjeseci i gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu s ograničenom zalihom precizno navođenog streljiva kako bi izazvala nestanke struje. Rusi su počeli koristiti iranske borbene bespilotne letjelice za gađanje kritične infrastrukture i teroriziranje civila.

image

Jevgenij Prigožin

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ranije ovog mjeseca, Prigožin je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama rekao da vrh ruske vojske ne razumije situaciju na terenu u Ukrajini. “Mislim da bismo sve te gadove trebali poslati bose na frontu s mitraljezima”, rekao je tada.

Prigožin je 14. rujna održao govor o novačenju, objavivši da ruski zatvorenici sudjeluju u ratu od 1. srpnja kada su odigrali ključnu ulogu u zauzimanju termoelektrane Vulehirska.

Snimka novačenja koju provodi Prigožin pojavila se na nekoliko Telegram kanala, a snimci se vidi Putinov propagandist kako se u ruskom zatvoru obraća zatvorenicima. Predstavlja im se kao predstavnik privatne vojske riječima ‘sigurno ste čuli za Grupu Wagner‘, te im nudi da se prijave za sudjelovanje u ratu u Ukrajini. Ako prežive šest mjeseci, bit će pušteni na slobodu.

Ostaje nejasno je li Prigožin prvenstveno fokusiran na osvajanje snažnijeg utjecaja unutar ruskog obrambenog establišmenta ili gaji još grandioznije političke ambicije.

Budući da je javno kritiziranje Putina još uvijek tabu, Šojguje taj koji posljednjih mjeseci podnosi najveći teret zbog Ukrajine, prema procjeni britanskog Ministarstva obrane u kolovozu. Ministarstvo je priopćilo i da se Šojgu sve teže nosi s reputacijom čovjeka "bez značajnog vojnog iskustva, koji je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru". Možda je upravo njegovo mjesto ono koje bi Prigožin mogao prvo zauzeti.

Kriminalno bratstvo

- Prije nego što je rat počeo ići loše za rusku vojsku, nije bilo pogodno da kritičari prigrabe svjetla pozornosti. Ali ljudi poput Prigožina sada vide priliku da se dočepaju mjedenog prstena. Situacija u Rusiji je sada stvarno kaotična - smatra Fiona Hill, bivša dužnosnica Bijele kuće i stručnjakinja za rusku administraciju.

Prigožin se uzdigao visoko iznad svojih skromnih korijena kao prodavač hrenovki u Putinovom rodnom gradu Lenjingradu. Proveo je devet godina u zatvoru zbog pljačke i drugih zločina, da bi zatim zarađivao kao suosnivač kockarnice i plutajućeg restorana, gdje je osobno posluživao Putina, tada novog predsjednika Rusije. Zatim je otvorio ugostiteljski obrt koji je dobio ugovore s ruskom vladom.

- Godine provedene u zatvoru i teški počeci vjerojatno su stvorili ogorčenost prema političkim elitama i onima koji su uživali privilegije nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rat je pomogao ostvarenju njegovih ambicija. On želi političko priznanje. Novac mu nije dovoljan - vjeruje Laruelle.

Sve istaknutija uloga osoba poput Prigožina i Kadirova iritira neke ruske dužnosnike koji ih vide kao nevaljale aktere koji igraju po vlastitim pravilima. - Oni ne predstavljaju Rusiju. To je kriminalno bratstvo zasnovano na principima srednjeg vijeka - kazao je ruski dužnosnik, koji je naravano poželio ostati anoniman, piše Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:17