PRKOSI KREMLJU

Putinu leđa okreće još jedan veliki saveznik!? Razbjesnili su ga školski udžbenici o - Staljinu...

Autor knjige bivši je ruski ministar kulture i Putinov pomoćnik, a navodno je i ruski predsjednik imao prste u sadržaju

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via Afp

Putin bi mogao imati problem s Kadirovom, a to znači potencijalne nevolje s punjenjem ruskih borbenih redova u ratu u Ukrajini, zaključak je niza stranih medija nakon najnovije informacije prema kojoj dosadašnji veliki saveznik ruskog predsjednika, čečenski vođa, otvoreno prkosi Kremlju.

Naime, prema pisanju stranih medija, Kadirov se usprotivio navodima u novim udžbenicima koji su stigli iz Moskve za korištenje u čečenskim školama, a prema kojima je Staljin deportirao Čečene i druge ruske manjine s Kavkaza u vrijeme Drugoga svjetskog rata jer su surađivali s nacistima. U udžbenicima za ruske školarce tvrdi se da su deportirani kao kolaboracionisti, iako povjesničari drže da su "neke skupine u regiji" podržavale nacističku Njemačku, ali ih nije bilo puno i nisu bile utjecajne. Autori udžbenika barem priznaju da su prisilne deportacije bile nepravedne, ali takvo školsko gradivo razbjesnilo je Kadirova.

image

Čečenski vođa Ramzan Kadirov

Yelena Afonina/Tass/Profimedia/Yelena Afonina/Tass/Profimedia

Autor knjige bivši je ruski ministar kulture Vladimir Medinski, Putinov pomoćnik, a navodno je i ruski predsjednik imao prste u sadržaju, u kojem se i sam spominje, navodi New York Times.

Pod naslovom "Pomagači i okupatori" knjiga opisuje kako je kolaboracija s nacistima bila razlog da sovjetski lider Staljin deportira oko 600.000 Čečena, Inguša, Balkara i Karačajevaca u Sibir i središnju Aziju 1943. i 1944. godine. Tisuće protjeranih umrle su na putu ili pri dolasku u Sibir.

Prema pisanju Timesa, Kadirov je naredio da se zaplijene primjerci knjige, a izvor za tu informaciju bio je Magomed Daudov, predsjednik čečenskog parlamenta. Daudov je poslije izbrisao objavu na Instagramu.

Uhićenje i transport

Ali Totorkulov, predsjednik Ruskog kongresa za narode Kavkaza, izjavio je da će njegova organizacija pokušati zabraniti udžbenik. Inače, riječ je o gradivu za 16-godišnjake.

Kadirov je prije izazvao pravu buru kada je objavio snimku premlaćivanja na kojoj je, kako je sam naveo, njegov najmlađi sin, 15-godišnjak, koji tuče mladog Ukrajinca zbog spaljivanja Kur‘ana. Kako se navodi uz objašnjenje, Kadirovljev sin tuče 19-godišnjeg Nikitu Žuravela koji je uhićen u svibnju jer je spalio knjigu ispred džamije u Volgogradu. Žuravel je uhićen i transportiran u većinski muslimansku Čečeniju da mu tamo sude.

image

Adam Kadirov tuče Nikitu Žuravela

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Iz Rusije su se nakon objavljivanja te snimke čule osude. Zastupnik u Dumi Jevgenij Popov izjavio je da za kažnjavanje mladića postoji sud. Isto je poručio i Vladislav Davankov, potpredsjednik Dume.

Međutim, Kadirov je posljednja osoba koja bi vidjela nešto pogrešno u premlaćivanju mladića. Naime, njegov sin Adam odavno se bavi borilačkim sportovima, a bolji poznavatelji ističu da za mladića ne vrijede ista pravila kao za druge, uključujući sportski kodeks ponašanja.

Ramzan Kadirov svoje je vrlo mlade sinove uvijek poticao na borbu, odnosno nasilje. Adam Kadirov je u dobi od osam godina sudjelovao u natjecanjima za borce ultimate fighta nakon što je od malih nogu trenirao s ocem.

Njegov nastup prenosila je televizija, a navodno su protivnici odbijali pobijediti Adama i druge Kadirovljeve sinove koji su također sudjelovali u borbama. Već je tada Kadirov bio izložen kritikama jer je gledao kako jako mladi dječaci, njegovi sinovi, tuku druge pred odraslom publikom.

Stariji sinovi

U borbama su sudjelovali i stariji sinovi Ahmet i Zelimhan. I oni su pobijedili odnosno prebili svoje sparing-partnere.

Adam je u najnovijem slučaju sigurno bio suočen sa žrtvom koja nije imala priliku ravnopravno se braniti.

image

Adam Kadirov

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

O Ramzanu Kadirovu (47) se ranije ovoga mjeseca puno pisalo nakon informacije da je teško bolestan ili čak umro. No, javio se snimkom i tvrdnjom da je itekako "živ i zdrav" te da je bolnicu u Moskvi posjećivao jer mu je tamo ujak. Kadirov je bitan igrač u ratu s Ukrajinom. Dosad je često bio kritičan prema tome kako se rat vodi iz Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 23:09