‘NEPRIJATELJSKE DRŽAVE‘

Putinu sastavili popis zemalja koje su Rusiji uvele sankcije; Vlada: ‘Isplatit ćemo ih u rubljama!‘

Među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji je i Hrvatska

Vladimir Putin

 Kay Nietfeld/AFP

Vlada Ruske Federacije sastavila je na Putinov zahtjev popis inozemnih država i teritorija koji su uveli "neprijateljske sankcije" protiv Rusije, javlja ruska agencija RIA.

- Popis uključuje Australiju, Albaniju, Andoru, Ujedinjeno Kraljevstvo, države članice Europske unije, Island, Kanadu, Lihtenštajn, Savezne Države Mikronezije, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San Marino, Sjevernu Makedoniju, SIngapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švicarsku i Japan, navodi se u isječku dekreta što ga je potpisao ruski premijer Mihail Mišustin.

Ruska agencija navodi da će tvrtke koje imaju devizne obveze prema stranim vjerovnicima s objavljenog popisa zemalja moći svoje dugove otplaćivati u rubljama.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je prije dva dana zatražio od ruske vlade da mu sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim tvrtkama, organizacijama i pojedincima. Poručio im je da imaju dva dana za to

Među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji je i Hrvatska.

Moskva sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koje će biti isplaćene u rubljama

Rusija je sastavila listu "neprijateljskih" zemalja kojima ruski građani i tvrtke mogu otplatiti dug u rubljama, valuti čija je vrijednost od siječnja pala za 45 posto, priopćila je u ponedjeljak vlada.

Na listi su, između ostalih, SAD, Kanada, Australija, države članice EU-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Monako, Južna Koreja i Japan.

Popis je usvojen nakon predsjedničke uredbe od 5. ožujka kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz "neprijateljskih zemalja".

To je moguće ako dužnik od ruske banke zatraži otvaranje posebnog računa u rubljama u ime stranog kreditora i pošalje mu ekvivalentu uplatu u rubljama po dnevnom tečaju Ruske središnje banke.

Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije su izazvale povijesni pad vrijednosti rublje i zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, čime je središnjoj banci onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublje.

Ne mogu se, međutim, blokirati sve rezerve ruske Središnje banke, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01