RUSIJA

PUTINU SE NE SVIĐAJU SOCIJALNI I POLITIČKI STIHOVI 'Kad već repere ne možemo zaustaviti, onda ih trebamo kontrolirati'

Posljednjih mjeseci deseci koncerata ruskih repera bili su zabranjeni ili otkazani, a neki su čak završili u zatvoru ili su optuženi za širenje ekstremizma
 REUTERS

- Ako ih je nemoguće zaustaviti, onda sve moramo kontrolirati, kanalizirati i usmjeravati. S njima treba raditi, objašnjavati im i tumačiti - rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na predsjedničkom Vijeću za kulturu i umjetnost o ruskim reperima, čije pjesme i popularnost sve više brine Kremlj.

Posljednjih mjeseci deseci koncerata ruskih repera bili su zabranjeni ili otkazani, a neki su čak završili na nekoliko dana u zatvoru ili su optuženi za širenje ekstremističkih ideja, dok su, primjerice, u pjesmi repera Haskija (Dmitrij Kuznjecov) “Domovina” čuvari režimske čistoće uočili kanibalizam. “Sjećaš li se, ti si umrla, a i mi smo jeli tvoje meso”, pjeva Haski. Zbilja ljudožderstvo! No priču o ruskom repu potaknuo je producent, glava domoljubne ruske estradne skupine “Ljube” Igor Matvijenko. On je naveo da je “rap zasnovan na tri stupa: seks, droga i protest”.

Otvoreni pristup

Putin se složio, rekavši da je to “put prema degradaciji nacije” te “pogubnim utjecajima Zapada”. Ruski predsjednik istaknuo je da je “propagiranje narkotika” gore od psovanja. Inače, nedavno je i filmskim radnicima iz Kremlja savjetovano da u filmovima ne koriste psovke, jer je to odurno.

Rap je među ruskom mladeži jedan od najpopularnijih glazbenih žanrova, reperi se ne boje pjevati o socijalnim i političkim temama (korupcija, kritika vlasti, Ukrajina, licemjerje politike, kontrola medija od strane režima, socijalne teme, problemi umirovljenika, a sve češće je na meti i sam predsjednik Putin) pa su se zahvaljujući takvom otvorenom pristupu ruskoj svakodnevici i realnosti našli na meti tih istih vlasti koje kritiziraju.

Skupina IC3PEAK našla se na udaru nedavno, kada su se okrenuli socijalnim temama, a svi njihovi koncerti skidaju se s repertoara, a više ih nitko ni ne zove. Izazvali su zgražanje režimskih krugova kada su snimili spot za pjesmu “Smrti više nema” gdje se pjevačica polijeva benzinom pred zgradom ruske vlade, a na leđima Omonovca (ruskih policijskih specijalaca) pjeva pred zgradom FSB-a. “Neka sve gori, polijevam se benzinom, gleda me cijela Rusija”, pjevaju IC3PEAK, a na YouTubeu spot ima više od 15 milijuna pregleda, iako ga nastoje ukloniti. Reperi i rokeri poput Sergeja Šnurova, Vasje Oblomova, Noize M ili Semjona Slepakova nalaze se na “crnim listama”.

Zabrinutost

Pjevaju “U mojoj zemlji ima svega - nafte, plina, ugljena, nikla... Ima dragulja, topaza i briljanata, ali kako to da narod nema jesti što!? Svega u zemlji ima, a narod govno ima”. Vasja Oblomov pak pjeva: “Govoriti pizdarije najlakša je stvar, govori o nečem lijepom, o ničemu konkretno - pljuvao bi Ukrajinu svakodnevno, govorio bi da je stabilnost bolja od promjena, govorio bi da je vlast najbolja, nju ne biramo, ali s njom živimo (...)”.

Ruski reperi sve su češće vrlo kritični prema postojećem stanju, ali s rastom njihove kritike slijede zabrane i onemogućavanje nastupa na televiziji, radiju i koncerti. Putinov komentar izazvao je zabrinutost na rock sceni Rusije, uspoređujući to s vremenima ideoloških komisija KPSS-a i deklaracijama protiv pogubnog utjecaja rock’n ‘rolla, traperica, Coca-Cole i žvakaćih. Iako u SSSR-u toga nije ni bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31