MILOŠEVIĆEVA NOĆNA MORA

‘Putinu se za ratni horor treba suditi što prije! I to u Ukrajini i na ukrajinskom jeziku...‘

ICC je u svibnju počeo prikupljati dokaze o ratnim zločinima i genocidu koji su se dogodili ili koji se događaju u Ukrajini

Vladimir Putin, Mariupolj

 /Afp/profimedia

Sir Geoffrey Nice, britanski tužitelj koji je pred Međunarodnom sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije vodio proces protiv Slobodana Miloševića, rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "kriv" te da mu se što prije mora suditi za ratne zločine koji su počinjeni za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, piše The Telegraph.

image

Geoffrey Nice

Krumphanzl Michal/Čtk/Profimedia/Krumphanzl Michal/Čtk/profimedia

Nice je rekao da se Ukrajinci sudovima mogu obratiti jer se u ratu nikada ne bi trebalo bombardirati i na druge načine napadati civile i civilnu infrastrukturu. "Nema sumnje da lanac zapovijedanja vodi do Putina. To su njegovi vojnici. U najmanju ruku, on zahvaljujući televizijskim prijenosima zna što se događa u Ukrajini. Međutim, nije ih pozvao u Rusiju kako bi im se sudilo za te očite zločine", rekao je Nice.

Iako Ukrajina nije potpisala Rimski statut Međunarodnoga kaznenog suda, ugovor kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC), ona ga je proglasila nadležnim za ratne zločine koji su na njezinom tlu počinjeni tijekom rata u Ukrajini koji je počeo krajem veljače 2022. godine. ICC još nije ustvrdio da je Putin odgovoran za te zločine.

image

Prizori rata u Ukrajiini

Alexander Nemenov/Afp

Nice je rekao da je moguće da ruski predsjednik još nije optužen za ratne zločine jer se radi na političkom rješenju situacije. "Moguće je da će netko sastaviti nagodbu u kojoj će stajati da se Putina nikada neće izvesti pred sud. Grozomorno je o tome uopće razmišljati i ukrajinski narod u tom slučaju nikada neće dobiti pravnu zadovoljštinu", dodao je britanski tužitelj.

image

Jedna od glavnih ulica u gradu Buči kod Kijeva fotografirana početkom ožujka 2022. godine

ARIS MESSINIS/AFP

Nice smatra da je važno da se sudi baš Putinu, a ne nisko rangiranim vojnicima. Time će se, kaže, utvrditi moralna odgovornost za zločine i ta se presuda kasnije neće moći osporiti ili promijeniti.

Britanac je rekao da se Putinu treba suditi u Ukrajini i na ukrajinskom jeziku. Uz to, Putinu se može suditi i u odsustvu.

ICC je u svibnju počeo prikupljati dokaze o ratnim zločinima i genocidu koji su se dogodili ili koji se događaju u Ukrajini. Međutim, ne može istražiti optužbe o agresiji jer ni Ukrajina ni Rusija nisu potpisale Rimski statut.

image

U Mariupolju je uništeno oko 80 posto stambenih objekata

Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Nakon što je prošle godine objavljen pripremi izvještaj o zločinima na Krimu i u Donbasu, Karim Khan, tužitelj pri ICC-u, rekao je da postoje osnove za otvaranje istrage o mogućim ratnim zločinima. The Telegraph piše da bi se osumnjičenima uhidbeni nalozi trebali odaslati čim 42-člana radna skupina koju čine odvjetnici, forenzičari i drugi stručnjaci prikupe dovoljno dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:02