POKRETANJE ZRAČNOG PROMETA

PUTOVANJA AVIONOM NAKON KORONA KRIZE NEĆE BITI NIMALO ZABAVNA U zračne luke dolazit ćemo četiri sata prije leta, skener će nam mjeriti temperaturu

 
 AFP

Kada zračni promet bude ponovo uspostavljen, avionska putovanja će biti potpuno drugačija u odnosu na vrijeme prije pandemije – na aerodromima i u avionu. Bit će potrebno još više vremena i strpljenja, piše Deutsche Welle.

Jedno je sigurno: kada je riječ o zračnom prometu povratak u stari svijet, kakav je bio prije korone, neće biti tako brzo moguć, vjerojatno nikada. Već sada se uvelike raspravlja o tome u kojoj formi bi se letovi mogli ponovo pokrenuti. Prije svega se postavlja pitanje hoće li sjedišta u sredini morati ostati prazna. Neka zrakoplovne kompanije poput Ryanaira to kategorički odbacuju. "Onda radije nećemo letjeti", kaže vlasnik Ryanaira Michael O'Leary.

Naime, nije dokazano da bi slobodna sjedišta u sredini mogla umanjiti rizik od infekcije. I pored toga brojne avio-kompanije blokiraju mjesta u sredini, barem kada je riječ o prvoj fazi letova. „To je čista kozmetika i znanstveno nije dokazano da je to potrebno", kaže Shashank Nigam, šef savjetničke kompanije za zračni promet Simpliflying.

S druge strane, azijska tvrtka Haeco se pragmatično zalaže za to da između redova sjedišta budu postavljeni redovi s teretom. To bi omogućilo veću distancu između putnika i bolju raspodjelu tereta u vremenima kada je potražnja za teretnim kapacitetima veća nego za sjedištima.

Maske i dodatne kontrole

Nadležne službe međutim do sada nisu upoznate sa slučajevima zaraze u zrakoplovu. Zrakoplovna industrija uvijek iznova naglašava da je zrak u avionima, zahvaljujući kvalitetnim filtrima za čestice, barem jednako čist kao u operacijskim salama. Također ističu i da strujanje zraka u avionu ide odozgo prema dolje, što dodatno smanjuje rizik od zaraze.

U skladu s propisima koji su tek uvedeni u brojnim zemljama i zaštitne maske će biti obvezne. To stoji i u konceptu za ponovno pokretanje zračnog prometa Udruge avioprijevoznika Njemačke (BDL). U Kanadi je to već na snazi, a kompanija Lufthansa moli putnike da od 4. svibnja nose zaštitu za usta i nos.

Umjesto dosadašnjeg direktnog odlaska na sigurnosnu kontrolu ili ka izlazima, moguće je da će se uskoro na kontrolna mjesta morati dolaziti i dva sata prije leta. Ubuduće će se možda sva prijavljena prtljaga, kao i ručna prtljaga morati dezinficirati ultraljubičastim zračenjem, a moguće su i dodatne zdravstvene kontrole. U avion će se ulaziti u malim grupama na sigurnoj razdaljini, a u putnički most za ukrcavanje bi mogao biti ugrađen svojevrsni tunel za dezinfekciju. Također je moguće da će se na aerodromima raditi i brza testiranja na koronavirus.

Sjedenje pored prtljage?

Općenito bi putovanje moglo postati znatno drugačije nego do sada: članovi kabinske posade u zaštitnim odijelima, svi putnici s maskama i rukavicama, unutrašnjost aviona se dezinficira prije polijetanja, na svakih pola sata članovi posade dijele sredstva za dezinfekciju ruku, a i u prvoj i biznis klasi samo se još dijele jela koja su zapakirana. Posebno osoblje tijekom čitavog leta vodi računa o higijeni u nužnicima i kuhinji.

Zbog budućeg intenzivnog čišćenja zrakoplova i duže procedure ulaska u avion, s obzirom na propise o udaljenosti, i avioni će više vremena biti na pistama.

Nakon slijetanja, na aerodromima će se morati pokazati potvrda o imunitetu i proći kroz skener za mjerenje temperature. Prije preuzimanja prtljage, ona će još jednom biti dezinficirana. Tako da letenje mnogima više neće biti zabavno. „U ovisnosti od toga koliko će vremena proći dok cjepiva budu dostupna, neke stvari će ostati, a neke opet nestati", smatra Ingo Wuggetzer iz kompanije Airbus.

Mračna vizija

Tvrtka Simpliflying je sada izradila scenarij kako bi zračni promet mogao izgledati u doba dezinfekcije. „Promjene će u najmanju ruku biti velike kao nakon 11. rujna 2001. godine, ako ne i veće i bit će trajne", prognozira Shashank Nigam. U njegovoj nedavno predstavljenoj studiji, putovanja avionom bi mogla izgledati ovako: u okviru online prijave za let ubuduće će se možda morati poslati i neka vrsta potvrde o imunitetu, kojom se dokazuje postojanje antitijela na Covid-19.

U zračne luke će se morati dolaziti najmanje četiri sata prije leta. Prije nego što putnici stignu na chek-in, morat će proći kroz dezinfekcijski tunel i skener koji mjeri temperaturu. Novoosnovana služba za zdravlje u prometu bi mogla zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aerodromskim i zrakoplovnim kompanijama utvrditi nove standarde. Ako pravila koje skicira Simpliflying zaista postanu stvarnost, to bi mogao postati još jedan razlog da se ubuduće izbjegavaju avioni.

Zanimljive inovacije

Proizvođači avionskih sjedišta sada prvi put predstavljaju ponudu za post-korona-eru. Kompanija Aviointeriors iz Italije je tako dizajnirala sigurnosnu pregradu u obliku haube od pleksiglasa, koje bi pokrivala ramena i glavu putnika, što pomalo podsjeća na stare telefonske govornice.

http://aviointeriors.it/

Kod zahtjevnijeg modela Janus, koji je ime dobio po rimskom bogu s dva lica, sjedište u sredini je okrenuto u suprotnom smjeru, a pregrada od pleksiglasa ga odvaja od susjednog sjedišta. „Higijenski pregradni zid bi na inteligentan način mogao odgovoriti na teme komfor/privatna sfera i higijena/distanca", smatra Ingo Wuggetzer iz Airbusa. Do sada još niti jedna aviokompanija u svojim avionima nema takav post-korona-namještaj, piše Deutsche Welle.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:41