OSJEĆA SE IZDANO

QAnon šaman ostao bez iluzija o svojem ‘mesiji‘: ‘Svjedočit ću protiv Trumpa, izdao nas je‘

Chansley kaže da sada osjeća ‘kao da ga je predsjednik izdao‘ nakon što ovaj njemu i ostalim izgrednicima nije odobrio pomilovanje
QAnon šaman tijekom upada u Kongres
 Saul Loeb/AFP

QAnon šaman, koji je postao poznat - a nakon toga i uhićen - nakon što je obojanog lica, gol do pasa te s krznom i rogovima na glavi upao u američki Kongres, ponudio se za svjedoka na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa idućeg mjeseca, piše Business Insider.

Šaman, pravog imena Jacob Chansley, rekao je Associated Pressu preko svog odvjetnika Alberta S. Whatleyja da će biti otvoren za prisustvovanje suđenju i svjedočenje protiv predsjednika.

Chansley je, kaže Whatley, bio 'strahovito obuzet' Trumpom, ali sada se osjeća 'kao da ga je predsjednik izdao' nakon što ovaj njemu i ostalim izgrednicima nije odobrio pomilovanje.

Chansley je među nekoliko kapitolskih izgrednika koji su od Trumpa zatražili predsjedničko pomilovanje, ali ga nisu dobili posljednjih dana administracije. Chansley je tvrdio da je došao na Kapitol 'na zahtjev predsjednika' kad je ovaj pozvao sve domoljube da 'dođu u Washington 6. siječnja.'

Jenna Ryan, teksaška agentica za prodaju nekretnina koja je u Washington doletjela privatnim avionom, rekla je za Dallasovu TV postaju CBS DFW: 'Osjećam se kao da sam u osnovi slijedila svog predsjednika. Slijedila sam naputke koji su nam dani. Predsjednik nas je zamolio da dođemo. Zamolio nas je da budemo tamo.'

Trumpovo suđenje za opoziv trebalo bi započeti 8. veljače.

Michael Sherwin, američki odvjetnik iz okruga Columbia, rekao je za BBC da je FBI identificirao oko 400 osumnjičenika i uhitio 135 osoba, od kojih je nekoliko kazalo kako su sudjelujući u opsadi, vjerovali da slijede Trumpovu zapovijed.

Chansley je suočen s optužbama za nedolično ponašanje, nasilni ulazak i ilegalni boravak u nedozvoljenim prostorima unutar područja Kapitola, a njegovo je suđenje zakazano za petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38