POPUŠTANJE MJERA

Queensland prvi put nakon pet mjeseci otvara granice ostalim australskim državama za sve cijepljenje

Ublažavanje mjera vezanih uz prelazak granice nastupilo je nekoliko dana prije početka školskih ljetnih praznika

Australija, Ilustrativna fotografija

 Patrick Hamilton

Australska država Queensland otvorila je u ponedjeljak granice prema ostalim australskim državama za sve cijepljene osobe, prvi put nakon gotovo pet mjeseci, dok se Australci pripremaju za putovanja diljem zemlje tijekom božićnih blagdana.

Na južnoj granici Queenslanda s Novim Južnim Walesom stotine automobila stajale su u koloni, prije nego što su granice otvorene u jedan sat nakon ponoći po mjesnom vremenu.

Queensland, treća australska država po broju stanovnika, zatvorila je u srpnju granicu prema Novom Južnom Walesu, a nakon toga i za sve putnike iz Victorije, kako bi se spriječilo širenje delta varijante virusa koja je nekoliko mjeseci harala istokom zemlje.

"Živjet ćemo s covidom, ali pod svojim uvjetima", napisala je na Twitteru premijerka Annastacia Palaszczuk, kada je Queensland dosegao cilj od 80 posto potpuno cijepljenih osoba starijih od 16 godina, što je bio preduvjet za ublažavanje mjera.

Aviokompanija Qantas priopćila je da će u ponedjeljak prevesti gotovo 10.000 putnika na stotinjak letova, koji su uglavnom svi potpuno rasprodani.

Ublažavanje mjera vezanih uz prelazak granice nastupilo je nekoliko dana prije početka školskih ljetnih praznika i bit će poticaj turističkom sektoru koji je teško pogođen zbog zatvaranja granica između australskih država.

Australske države ublažavaju mjere vezane uz prelazak granice nakon postignute visoke procijepljenosti, unatoč pojavi nove omikron varijante. Tasmanija će ponovno otvoriti granice prema drugim državama krajem ovoga tjedna, dok će Zapadna Australija svoje planove objaviti u ponedjeljak. Južna Australija granice je otvorila krajem studenoga.

Australija je zabilježila 229 tisuća slučajeva zaraze covidom 19, a umrle su 2104 osobe, što je mnogo manje od ostalih država s kojima se može usporediti. U zemlji je do sada otkriveno 70 slučajeva zaraze omikron varijanotom i to uglavnom u Sydneyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 12:40