IZVAN SEBE U KREMLJU

Racija u manastiru razbjesnila Zaharovu: ‘To su bezbožne, divlje bakanalije kijevskog režima!‘

Kremlj bjesni zbog ukrajinske racije u 1.000 godina starom manastiru u Kijevu u sklopu operacije suzbijanja navodnih subverzivnih aktivnosti

Racija u manastiru, Marija Zaharova/Ilustracija

 AFP

Nakon što su ukrajinska sigurnosna agencija SBU i policija izvršili u utorak raciju u 1.000 godina starom pravoslavnom manastiru u Kijevu u sklopu operacije suzbijanja navodnih "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u srijedu Ukrajinu kao "bezbožnu", "divlju" i "nemoralnu" zbog racije u starom pravoslavnom samostanu u Kijevu.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila kako nema opravdanja za pretres i usporedila je "kijevski režim" s raskalašenim i orgijastičnim svetkovinama Bakusa, rimskog boga vina (u staroj Grčkoj to je bio Dioniz, kojeg su kao božanstvo preuzeli Rimljani, op.a.), čije se ime u Rusiji često povezuje s nemoralnom raskalašenošću, kaosom i obijesnim ‘tulumarenjem‘.

"Ovo je jednostavno neka vrsta potpune bezbožne bakanalije. Za to nema opravdanja ni objašnjenja. I ne može biti", rekla je Zaharova za Sputnjik. "To je još jedan dio apsolutno nemoralnih i divljih akcija kijevskog režima", dodala je, kako prenosi agencija Reuters.

Smješten južno od središta glavnog grada Ukrajine, prostrani kompleks Kijevsko-pečerske lavre kulturno je blago Ukrajine i sjedište ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija i koje potpada pod Moskovsku patrijaršiju, a ujedno je i ukrajinsko kulturno blago i dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Ranije je Ruska pravoslavna crkva, čiji poglavar patrijarh Kiril snažno podržava vojne akcije Moskve u Ukrajini, osudila napad kao "čin zastrašivanja". "Ove mjere se poduzimaju... kao dio sustavnog rada SBU-a na suprotstavljanju destruktivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u Ukrajini", naveo je, pak, SBU u priopćenju, prenosi The Guardian.

Manastir kao ‘centar ruskog svijeta‘

Rečeno je da je pretres bio usmjeren na sprječavanje korištenja manastira kao "centra ruskog svijeta" i provede kako bi se istražile sumnje "o korištenju prostorija ... za skrivanje diverzantskih i izvidničkih skupina, stranih državljana i skladištenje oružja".

Koncept "ruskog svijeta" u središtu je nove vanjskopolitičke doktrine ruskog predsjednika Vladimira Putina koja navodno ima za cilj zaštititi ruski jezik, kulturu i vjeru, a koristili su ga konzervativni ruski ideolozi da opravdaju intervenciju u inozemstvu.

SBU nije otkrio detalje o ishodu racije. Naoružani policajci viđeni su kako provjeravaju osobne iskaznice i pretražuju torbe vjernika prije nego što su ih pustili unutra.

U utorak su SBU, policija i Nacionalna garda također pretražili još dva samostana i sjedište eparhije Moskovskog patrijarhata u zapadnoj Ukrajini, navodi se u priopćenju ogranka SBU-a u regiji Rivne, objavljenom na Facebooku.

Ova racija će dodatno pogoršati već napete odnose između ruskih i ukrajinskih pravoslavaca. Kremlj je, pak, osudio pretrese kao najnovije poglavlje u "ratu" Kijeva protiv Ruske crkve.

"Ukrajina je dugo bila u ratu s Ruskom pravoslavnom crkvom", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Možemo ovo vidjeti kao još jednu kariku u lancu ovih vojnih akcija protiv ruskog pravoslavlja".

"Kao i mnogi drugi slučajevi progona vjernika u Ukrajini od 2014. godine, ovaj čin zastrašivanja vjernika gotovo će sigurno proći nezapaženo od strane onih koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom ljudskih prava", rekao je glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legoida.

Raskol između ukrajinske i ruske crkve

Invazija na Ukrajinu je zaoštrila raskol između ukrajinske i ruske pravoslavne crkve i intenzivirala dugogodišnju svađu po pitanju vjerske odanosti. Ukrajinska pravoslavna crkva formalno se odvojila od rukovodstva Moskve prije tri godine, pri čemu je Rusija izgubila više ukrajinskih župa, ali mnoge povijesno značajne crkve i samostani ostali su u vjerskoj praksi i političkoj odanosti lojalni Rusiji.

Prošlog je petka SBU priopćio da su optužili višeg svećenika iz zapadne regije Vinica za pokušaj distribucije letaka koji opravdavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

U svibnju je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata prekinula veze s Ruskom crkvom zbog njezine potpore "specijalnoj vojnoj operaciji", kako je naziva Kremlj, dok se zapravo radi o sveobuhvatnoj invaziji na Ukrajinu.

Godine 2019. carigradski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana diljem svijeta, dao je Ukrajini dopuštenje da utemelji crkvu neovisnu o Moskvi, čime su u velikom dijelu prekinute višestoljetne religijske veze između dviju zemalja.

Početkom studenog, Pravoslavna crkva Ukrajine objavila je da će svojim zajednicama po prvi put dopustiti da slave Božić 25. prosinca, udaljavajući se tako od Rusije prema Zapadu, nakon što su stoljećima Ukrajinci, kao i Rusi, slavili Božić 7. siječnja, što je datum na koji je Isus rođen prema julijanskom kalendaru prema kojem se ravnaju pravoslavni kršćani.

Pripreme za najtežu zimu

Slavlje Božića 25. prosinca smatra se dijelom većeg nacionalnog procesa uklanjanja simbola Rusije, Sovjetskog Saveza i komunizma, što je posebno uzelo maha 2014. godine, kada je Putin anektirao Krim i pokrenuo proruski ustanak u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, koja obuhvaća područja Luganska i Donjecka.

U međuvremenu, Ukrajinci se pripremaju za vjerojatno najtežu zimu u povijesti zemlje, s obzirom na to da Rusija nemilosrdnu uništava energetsku infrastrukturu zemlje u pokušaju da prisili Kijev na mirovne pregovore.

Volodimir Kudricki, čelnik ukrajinskog nacionalnog operatera električne mreže Ukrenergo, objavio je da gotovo nijedna termoelektrana ili hidroelektrana nije ostala neokrznuta u ruskim napadima.

"Razmjeri razaranja su gigantski. U Ukrajini imamo deficit proizvodnje električne energije. Ne možemo proizvesti onoliko energije koliko potrošači mogu potrošiti", rekao je. Energetski operater je u ponedjeljak poručio da se Ukrajinci trebaju naviknuti na život s dugotrajnim redukcijama struje barem do kraja ožujka, a vlada je ponudila evakuaciju ljudima koji žive u nedavno oslobođenom Hersonu, koji je većinom bez struje i vode.

"S obzirom na tešku sigurnosnu situaciju u gradu i probleme s infrastrukturom, evakuirajte se tijekom zime u sigurnije dijelove zemlje", poručila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:11