OTEO SE KONTROLI

RAČUNALNI CRV U SVEMIRU Otkriveno da je virus zarazio Međunarodnu svemirsku stanicu

Računalni crv Stuxnet ima čak i programabilni kontroler, tako da može upravljati strojevima i računalima koje zarazi
 NASA

Iznimno snažan računalni virus, točnije crv, kojeg su navodno razvili američki i izraelski stručnjaci kako bi napali nuklearna postrojenja u Iranu, oteo se kontroli. Famozni Stuxnet isprva se širio putem operacijskog sustava Microsfot Windows i ciljao je industrijske kontrolne sustave Siemensa, te se smatrao prvim zloćudnim softverom kojim se istovremeno moglo špijunirati i oštećivati industrijske sustave. Stuxnet ima čak i programabilni kontroler, tako da čak može upravljati strojevima i računalima koje zarazi.

No, taj moćan računalni crv "umigoljio" se u rusku nuklearnu elektranu, ali čak i na - Međunarodnu svemirsku stanicu! Tu informaciju, prema medijskim napisima, dobio je prošlog tjedna Eugen Kaspersky, poznati tvorac istoimenog antivirusnog softvera, kojem je to dojavio ruski kolega koji radi u nuklearnoj elektrani.

Prema pisanju Izraelskog Timesa , Kaspersky je otkrio da je Međunarodna svemirska stanica bila napadnuta računalnim crvom čak nekoliko puta. Iako niti nuklearno postrojenje, niti svemirska postaja iz sigurnosnih razloga nisu spojeni na javno dostupan internet, virus je dospio na računalni sustav Međunarodne svemirske postaje putem zaraženog USB sticka kojeg su donijeli ruski kozmonauti.

NASA: 'Izgubili smo kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom!'

Napadi su se, prema izvoru Kasperskog, dogodili u isto vrijeme kada je zabilježen računalni napad u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18