PwC AUSTRALIA

Računovodstveni div upleten u skandal s porezima u Australiji: Povjerljive informacije ‘curile‘ su iz tvrtke

Zatraženo je da se državnim tijelima zabrani poslovanje s tvrtkom dok ne ponudi zadovoljavajući odgovor na skandal
 Chester Ho/Alamy/Alamy/Profimedia/Chester Ho/alamy/alamy/profimedia

Računovodstveni div PwC Australia najavio je prodaju dijela poslovanja s državom za jedan australski dolar (oko 60 eurocenti) zbog upletenosti u skandal s povjerljivim poreznim planovima australske vlade, prenijeli su britanski mediji.

U siječnju otkriveno je da je bivši partner australskog ogranka PwC-a, koji je savjetovao australsku vladu, podijelio nacrte zakona o izbjegavanju poreza na dobit s kolegama, a oni su ih koristili u prezentacijma potencijalnim klijentima, navodi BBC.

Povjerljive informacije ‘curile‘ su iz tvrtke između 2014. i 2017. godine.

U australskom PwC-u tvrdili su da povjerljive informacije nisu korištene kako bi se klijentima pomoglo da plate manje poreza.

Međutim, političari i dužnosnici zatražili su da se državnim tijelima zabrani poslovanje s tvrtkom dok ne ponudi zadovoljavajući odgovor na skandal.

Australski ministar financija Jim Chalmers nazvao je otkrića "šokantnom povredom povjerenja".

PwC Australia nedavno je objavila da je identificirala 76 sadašnjih i bivših partnera povezanih sa skandalom i predala njihova imena australskim vlastima.

Obnašateljica dužnosti izvršne direktorice Kristin Stubbins rekla je početkom tjedna u parlamentarnoj istrazi da će se zaposlenici za koje se utvrdi da su postupali neprimjereno suočiti s "teškim" posljedicama.

"Nismo ispunili standarde koje smo si postavili kao organizacija i ispričavam se u ime naše tvrtke", rekla je.

Kompanija je najavila imenovanje novog izvršnog direktora i poručila da će prodati poslovanje s tijelima savezne i državne uprave u Australiji financijskoj tvrtki Allegro Funds za jedan australski dolar.

Prodaja će omogućiti stvaranje dvije neovisne tvrtke, uz kontinuirano pružanje ključnih usluga klijentima u državnom sektoru, poručili su iz PwC Australije.

Poslovanje australskog ogranka PwC-a s državom broji oko 1.750 zaposlenika i zaslužno je za oko petinu njegova godišnjeg prihoda.

Za tekuću financijsku godinu vlada je s PwC-om sklopila ugovore u vrijednosti od 255 milijuna australskih dolara, prema službenim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:57