GEOPOLITIČKI ZAOKRET NA POMOLU

RAĐA SE NOVA NUKLEARNA SILA U STRATEŠKI NAJOSJETLJIVIJOJ REGIJI 'Mi u našem susjedstvu imamo novog Hitlera, nećemo dopustiti ponavljanje povijesti'

 
 U.S. Defense Department / Reuters

Saudijska Arabija razvit će nuklearnu bombu ako to uradi njezin stari rival Iran, rekao je 32-godišnji saudijski prestolonasljednik u najavi televizijskog intervjua objavljenoj u četvrtak.

- Saudijska Arabija ne želi imati nuklearnu bombu, međutim razvije li Iran nuklearnu bombu, nedvojbeno je da ćemo učiniti isto što je moguće prije, rekao je princ Mohamed bin Salman za CBS u intervjuu koji će biti objavljen u nedjelju.

Saudijska Arabija, koja se s Iranom bori za utjecaj na Bliskom istoku i oko njega, ubrzava planove za razvoj nuklearnih kapaciteta u sklopu planiranih reformi koje vodi princ Mohamed kako bi se smanjila gospodarska ovisnost o nafti.

RIYADH, SAUDI ARABIA - NOVEMBER 26: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT -
Profimedia, Abaca
Princ Muhamed bin Salman

Ta zemlja, koja je vodeći svjetski izvoznik nafte prije je rekla da želi nuklearnu tehnologiju samo u miroljubive svrhe no ostavila je nejasnim želi li uz to i obogaćivati uran za proizvodnju nuklearnog goriva, proces koji također može biti korišten u proizvodnji atomskog oružja.

Princ Mohamed je u velikom intervjuu za emisiju '60 minutes' također progovorio o svojoj izjavi od prije nekoliko mjeseci u kojoj je vrhovnog vjerskog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija, nazvao 'novim Hitlerom Bliskog istoka'.

- On želi stvoriti vlastiti projekt na Bliskom istoku, na vrlo sličan način na koji je Hitler planirao ekspanziju Njemačke. Mnoge države diljem svijeta i Europe u to vrijeme nisu shvaćali koliko je Hitler bio opasan dok nije svoje planove počeo provoditi u djelo. Ne želim da se ista stvar dogodi i na Bliskom istoku, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:56