U NJEMAČKOJ

Radikalna ljevica izazvala požar na gradilištu Muskove tvornice? ‘Tesla nije ni zelena ni ekološka‘

U pismu objavljenom na platformi radikalne ljevice opisuje se kako je izazvan požar
 Odd Andersen/AFP

Policija u Njemačkoj istražuje je li požar koji je izbio na gradilištu goleme tvornice Tesle, koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska, podmetnut iz političkih motiva, piše Reuters.

Požar je izbio jutros u mjestu Grünheide u saveznoj državi Brandenburg, a u njemu je oštećeno nekoliko naponskih kablova koji bi bili postavljeni kod gradilišta Tesline tvornice.

Glasnogovornik tužiteljstva kazao je da palež nije isključen te dodao da istražitelji provjeravaju pismo koje se u srijedu pojavilo na internetu.

Pismo je objavljeno na internetskoj platformi radikalne ljevice, koja je sudeći prema pismu preuzela odgovornost za požar, a u njemu se navodi da je prekinuta opskrba strujom tvornice tako da je zapaljeno šest visokonaponskih kablova.

- Tesla nije zelena ni ekološka ni socijalna - stoji u pismu.

Tesla, koja je ranije objavila da će u ovoj tvornici godišnje moći proizvoditi 500.000 svog modela Y, odgodila je otvaranje svoje goleme tvornice za kraj 2021. godine. Tvornica je trebala biti otvorena 1. lipnja, ali naknadno je odlučeno da će u toj tvornici proizvoditi i baterije.

Osnivač Tesle Elon Musk ranije se žalio na njemačku birokraciju te kazao da je ona oduljila proces dobivanja potrebnih dozvola za izgradnju tvornice nakon pritužbe ekoloških aktivista koji su bili zabrinuti zbog utjecaja tvornice na okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:40