NOVO ABNORMALNO

Radikalna promjena: Kako je Covid-19 začeo novu odjevnu kombinaciju koja ima ozbiljni nedostatak

Istovremeno nošenje maske i sunčanih naočala sakrije skoro cijelo vaše lice. Nekima to nije novost, međutim mi na to nismo navikli
Billie Eilish
 AdMedia/ADMedia/Profimedia

Bilo kakva rasprava o estetici zaštitnih maski problematična jer će na prvi pogled zvučati kao da se važe između sigurnosti i dobrog izgleda, navodi The Guardian.

To, naravno, nema smisla. Dokle god moramo nositi maske, nosit ćemo maske. To nas, međutim, ne može spriječiti da raspravljamo o modnom dodatku koji zbog maski najviše pati - sunčanim naočalama.

Kombinacija zaštitne maske i sunčanih naočala jednostavno je čudna, a pošto su maske postala naša svakodnevica, "novo normalno", ova će dva predmeta još neko vrijeme voditi modni rat na našim licima.

Kako piše The Guardian, zaštitne su maske radikalno promijenile izgled ljudi. Tako se snažna promjena u izgledu posljednji puta dogodila kada su muškarci počeli nositi dugačku kosu.

Zaštitne maske sa sunčanim naočalama u nadolazećim će mjesecima postati datost jer koronu porazili nismo, a sunce počine sve jače "peći".

Kako ga nećemo moći ignorirati, vrijeme da se uhvatimo u koštac s ovim trendom koji nitko nije tražio.

Kada je američka pjevačica Billie Eilish u siječnju na dodjelu nagrada Grammy na licu nosila sunčane naočale u Guccijevu masku, njezin se modni izričaj činio kao pokušaj privlačenja pažnje. Slično su prije nje radile Lady Gaga i Rihanna. Drugim riječima, tretirali smo to kao modni eksces i promptno ga zaboravili.

image
Billie Eilish
AdMedia/ADMedia/Profimedia

Danas taj look djeluje praktički proročanski.

Istovremeno nošenje maske i sunčanih naočala sakrije skoro cijelo vaše lice. Pripadnici određenih kultura navikli su na pokrivanje lica, međutim mi ovdje nismo navikli na takvo što.

Najveći minus je što drastično smanjuju kvalitetu komunikacije te mogućnost raspoznavanja ljudi i njihovih namjera.

Jutarnji je već pisao o utjecaju zastrašujućem vizualne zaštitne maske i sunčanih naočala.

"Zna biti prilično zastrašujuće i kada nose zaštitnu masku, pogotovo ako imaju i sunčane naočale. Ne znate tko se krije iza svega toga, kao da je maskenbal. Danas nam je baš došao jedan momak koji je bio cijeli maskiran, maska nije bila standardna nego u bandana stilu. Malo smo se uplašile, ali smo ga onda prepoznale, to je naš stalni kupac. Da mi je prije godinu dana netko tako ušao u trgovinu, odmah bih zvala policiju", rekla je za Jutarnji sredinom srpnja djelatnica jedne trgovine u Zagrebu.

Možda s maskom i sunčanim naočalama nije moguće izgledati "normalno", no možete izgledati "normalnije". Ako ništa, barem "novo normalnije".

The Guardian savjetuje da pokušate pokazati više kože kada nosite sunčane naočale i masku. Navode da je to odlično pokazala američka glumica Kerry Washington kada je svoje inače raskošne kovrče svezala u rep kada je nosila sunčane naočale i masku. Ključ ovo humanijeg izgleda leži u vidljivim obrvama i vratu.

Kao drugo, savjetuju da pronađete sunčane naočale s manje upadljivim okvirima. Žene se mogu ugledati na britansku glumicu Rose Byrne koja u seriji Gospođa Amerika igra Gloriju Steinem, dok muškarci inspiraciju mogu pronaći u američkom političaru Joeu Bidenu, koji je više puta viđen u klasičnim "avijatičarkama" tvrtke Ray-Ban. U oba je slučaja dobro odabrati prozirnija stakla kako bi vam se bolje vidjele oči.

image
Rose Byrne kao Gloria Steinem
FX Networks/Everett/Profimedia
image
Joe Biden
Olivier DOULIERY/AFP

Američka glumica Katie Holmes pokazala je da dobro funkcioniraju naočale po uzoru na mačje oči jer otkrivaju dio jagodica.

image
Katie Holmes
Dylan Travis/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Sarah Jessica Parker, poznata po ulozi modno osviještene kolumnistice Carrie Bradshaw iz serije Seks i grad svoje je tamne naočale nosila s maskom veselije boje.

image
Sarah Jessica Parker
Janet Mayer/Startraksphoto.com/INSTAR Images/Profimedia

Kako posljednji savjet, koji se nameće dosta logično, navodi se da treba izbjeći šašave kombinacije gdje su i maska i naočale šarene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:39