‘SOLIDARNOST‘

Radikalne mjere štednje energije podijelile Španjolsku: ‘Možda bismo i mogli raditi na 25, ali na 27 stupnjeva ne‘

Sve zgrade u javnom sektoru, trgovački centri, kina, kolodvori i zračne luke neće smjeti spustiti temperaturu ispod 27 stupnjeva ljeti

Ilustracija

 Patrick Lefevre/Belga Via Afp

Španjolska vlada pristala je uvesti hitne mjere za uštedu energije zbog energetske krize koja se nadvila nad Europom nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina agenciju Dpa. Sve zgrade u javnom sektoru, trgovački centri, kina, uredi, hoteli, kolodvori i zračne luke neće smjeti spustiti temperaturu ispod 27 stupnjeva Celzijevih po ljeti, dok temperatura po zimi neće biti viša od 19 stupnjeva Celzijevih.

Ta je odluka usvojena na sjednici vlade u Madridu, a obznanila ju je kasno u ponedjeljak Teresa Ribera, ministrica za ekološku tranziciju. Ribera je kazala da predviđene mjere moraju biti uvedene nakon jednotjednog prijelaznog razdoblja nakon objave u službenom listu. Spomenuta će mjera vrijediti do 1. studenog 2023.

Ribera je rekla kako je to početni paket koji je neophodan u kritičnoj situaciji jer Europa treba pomoć Španjolske. "Vrijeme je za solidarnost", kazala je ministrica.

Mjere također uključuju pravila za trgovine i tvrtke da svoja vrata drže zatvorenima pomoću automatskog sustava koji se mora instalirati do 30. rujna. Cilj toga je, tvrdi vlada, spriječiti izlazak toplog ili hladnog zraka iz grijanog odnosno hlađenog prostora.

Rasvjeta u nekorištenim uredima, izlozima te na spomenicima mora se ugasiti nakon 22 sata, a u pojedinim će zgradama biti pokrenuta provjera energetske učinkovitosti. Ribera je apelirala na privatni sektor da poveća udio rada od kuće. Španjolska poduzima ove i daljnje mjere, o kojima će se odlučiti nakon ljetne stanke, kako bi ispunila obveze preuzete u europskom planu za izvanredne situacije dogovorenom prošli tjedan.

image

Teresa Ribera

John Thys/Afp

"Upravo sada, možda zbog toplinskog vala koji doživljavamo, rekao bih da će nam s 27 stupnjeva biti vrlo vruće", rekao je za Euronews Andrea Castillo, zaposlenik na sveučilištu Castellón. "Možda bismo mogli raditi na 25 stupnjeva, ali ne sa 27." Castillo je samo jedan od sudionika velike rasprave koja se u Španjolskoj povela nakon vladine najave koja se, u obliku preporuka, odnosi i na kućanstva.

Laura Berge, državna službenica u Valenciji, dovela je u pitanje praktičnost te mjere. "Općenito govoreći, možete raditi na 27 stupnjeva, ali da biste postigli tu temperaturu u toplim područjima, trebate staviti klima uređaj na 22 ili 23 stupnja na nekoliko sati, pa me brine da se ne smije prekoračiti 27 stupnjeva. U bilo kojem trenutku", rekla je za Euronews.

"U tom slučaju, zrak bi se morao uključiti dosta unaprijed i to bi bilo kontraproduktivno u smislu uštede energije." Bergeova kolegica, María Isabel Ruiz, slaže se. "Ja sam za štednju energije i da to zahtijeva žrtve, ali ove predložene temperature nisu primjerene. Bilo bi potrebno naznačiti raspon od 2 ili 3 stupnja kako bi se prilagodio vanjskim temperaturama budući da je u svakoj regiji Španjolske drugačije", rekao je.

"Vidimo da to štedi energiju i dobro je za klimatske promjene, ali zabrinuti smo da utječe na obitelji, posebno na najugroženije", rekla je Ana Isabel Gracia, tajnica za socijalnu politiku i stanovanje pri španjolskom sindikatu UGT (Unión General de Trabajadores). "Umjesto da se poduzimaju globalne mjere, trebale bi to odrediti ustanove kako bi mogle imati drugačiju temperaturu. Nije isto raditi, primjerice, na mjestu gdje ima puno strojeva i gdje je temperatura vrlo visoka i u nekom drugom tipu okruženja gdje toga nema. Postoje istraživanja koja kažu da je optimalna temperatura 24 stupnja. Stoga bismo možda umjesto dizanja na 27 stupnjeva mogli ostati na 25, rekla je Gracia.

Vlada je donijela zakon kao dio pokušaja smanjenja potrošnje plina u zemlji za 7% u skladu s nedavnim energetskim sporazumima Europske unije o ograničavanju ovisnosti o ruskom plinu.

Teresa Ribera, španjolska ministrica ekološke tranzicije, rekla je da će se mjere, koje uključuju gašenje svjetla izloga nakon 22 sata, ali ne i ulične rasvjete, prvotno zadržati do studenog 2023. godine. Potaknula je Španjolce da se pridruže rezovima, rekavši da će to ne samo smanjiti razinu potrošnje, već i smanjiti račune kućanstava za energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:22