RADIO MARIJA

Radikalni katolički radio u Italiji širi teoriju zavjere: ‘Korona je kriminalni projekt Sotone!‘

U emisijama ovog radija se i o koroni priča svašta. Vatikan - pogotovo s ovim papom - tu očito nema utjecaja.
Ilustracija
 Andreas Solaro/AFP

Virus korone je rezultat bezbožne zavjere koja se širi po čitavom svijetu. Ta teza se već čula od nekih visokih dužnosnika Katoličke crkve, ali nju i dalje slušaju milijuni slušatelja na valovima Radio Marije, piše Deutsche Welle.

Direktor i pater Livio Fanzaga u svojoj jutarnjoj emisiji objašnjava svoje viđenje toga kako je došlo do pandemije Covida-19: "Za mene je ta epidemija kriminalni projekt koji nameće elita čitavog svijeta kako bi stvorila svijet bez Boga."

Politika i mediji koji svi govore isto su dio te zavjere Sotone, kaže taj radio-svećenik. "To je projekt sa ciljem izlužiti čovječanstvo, baciti ga na koljena i uspostaviti diktaturu zdravlja. Stvoriti novi svijet gdje bi bili isključeni svi oni koji neće reći 'da' ovom kriminalnom projektu."

Tu se može pomisliti kako je to tek jedna od mnogih teorija zavjere. To bi bilo tako kad taj program u Italiji ne bi svakog dana slušalo milijun i pol ljudi. U radijskom programu koji je diljem čitave zemlje dobio toliko frekvencija koliko inače još jedino ima državna postaja RAI. Radio Maria je megafon ekstremno konzervativnih katolika u Italiji, ali i faktor političke moći u toj zemlji.

Milijuni eura od "dobrih katolika"

Ova postaja nije tek običan radio, objašnjava spisatelj i novinar Fabio Tonacci i ističe da je to "pravi medijski koncern" koji godišnje okreće milijune eura. Za list La Repubblica je Tonacci dobio uvid u godišnju bilancu Radio Marije: "Tu se okreće preko 20 milijuna eura. Većina novca se koristi za održavanje goleme tehničke infrastrukture za 874 frekvencija u zemlji." Naravno, Radio Maria je prisutan i na internetu, ima sadržaje i na društvenim mrežama.

No moguće je da nije riječ o "samo" 20 milijuna eura koji se vide u poslovnim knjigama - dakle i za oči službenika porezne uprave. Jer Radio Maria je u međuvremenu čitava mreža istoimenih postaja diljem svijeta i gotovo je nemoguće otkriti kakve su veze među tim postajama koje sežu od Brazila do Indonezije.

Najveći dio prihoda dolazi odnovčanih poklona slušatelja, kaže Tonacci: "Razgovarali smo s bivšim suradnicima Radio Marije. Oni svjedoče o čitavim vrećama pisama u kojima su uplatnice, ali i novčanice. Tipičan slušatelj Radio Marije je usamljena starija žena." A ona će prije ili kasnije otvoriti novčanik i odazvati se pozivu na milodar koji se objavljuje skoro svakog sata.

Ne samo to: talijanska Radio Maria je i veleposjednik. Službeno se vodi kao vlasnik preko 70 nekretnina koje je skoro sve dobio oporukom vjernih slušatelja i slušateljica. Koliko o svemu tome zna - ili želi znati porezna uprava, to je teško reći jer se i na toj razini pokazalo kako Radio Maria može računati na "dobre katolike".

"Da vam sve objasnim..."

Radio Maria je zapravo nastao još 1986. kao malena postaja župe u Erbi u blizini jezera Como. Tako je to bilo nekoliko godina dok u taj radio nije ušao novac Emanuela Ferraria, svojevrsnog kralja sira mozzarele, a redakciju je poveo pater Fanzaga. Program je mješavina molitve krunice, pouke o Bibliji, crkvene glazbe koja seže od gregorijanskog pjeva pa do kršćanskih šlagera.

Ali jednom na dan radio-svećenik objašnjava slušateljima stanje u svijetu. I naravno da tu govori što on misli i o pobačaju, homoseksualcima, migrantima ili islamu. I za budućeg američkog predsjednika Bidena je pater Fanzaga uvjeren kako je oruđe Sotone.

Ali čelnika desničarske stranke Lega Mattea Salvinija pater hvali kao "iskrenog katolika". Salvini također uzvraća komplimente: "I ja slušam Radio Mariju. Pregled tiska patera Livija Fanzage je uvijek prava stvar."

Teško je reći čije mišljenje uopće širi Radio Maria: jer samo izabrane izjave pape Franje će eventualno doći u njegov program, pozivi pape na toleranciju i razumijevanje sigurno neće. Tako je i Vatikan u nevoljama zbog nekih izjava koje se čuju na Radio Mariji: prije nekoliko godina kad je Italiju pogodila serija potresa u programu tog radija moglo se čuti kako je to kazna Božja zbog zakona o istospolnim zajednicama koji je tada uveden u Italiji.

To je natjeralo i državno tajništvo Vatikana da se javno ispriča zbog takvih izjava. Ali se i dodaje kako Vatikan, dakle i poglavar Katoličke crkve, nema utjecaja na program tog radija, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:10