UZBUNA U NJEMAČKOJ

Radikalno desnom AfD-u potpora snažno raste, Bild poslao apel naciji: ‘Zaustavite ih!‘

Ovaj će tjedan presuditi koliko će AfD biti jak, nabrijava Bild atmosferu uoči summita o imigrantima
 Odd Andersen/Afp

Zaustavite uspon AfD-a, apelirao je njemački visokotiražni Bild, reagirajući na ankete po kojima krajnje desna Alternativa za Njemačku osvaja 16 posto glasova na saveznoj razini, odmah iza vladajućih socijaldemokrata. To je najbolji rezultat te stranke od 2018. godine, navodi Bild.

Ovaj će tjedan presuditi koliko će AfD biti jak, nabrijava Bild atmosferu uoči summita o imigrantima koji je vlada sazvala za srijedu. "Odluka je vrlo jednostavna: ako Vlada zaustavi jedva kontroliranu migraciju, rasteretit će općine i oslabiti desničarske ekstremiste.

Ako nastavi Merkelinu politiku "Mi to možemo", preplavit će zemlju - i dati AfD-u najveći dar od 2015.", navodi populistički Bild. "Jedno je jasno: vlada ne bi trebala temeljiti svoju politiku na grubim zahtjevima desničarskih ekstremista. Ali ako nastavi odgađati rješavanje jednog od najhitnijih problema, ne bi trebala biti iznenađena njihovim usponom. To bi bilo kobno za Njemačku", poručuje Bild.

Najjači na istoku

Na istoku, na teritoriju bivšeg DDR-a, AfD je najjača stranka, prenio je Focus. Anketu je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja INSA za "Bild am Sonntag". Oporbeni Demokršćani CDU-CSU su i dalje najjača stranka s 28 posto, drugi su socijaldemokrati s 20 posto glasova, ili jedan manje nego prošli tjedan.

Liberali FDP-a su dobili jedan postotni poen više i došli na 9 posto glasova, Ljevica je pala za jedan bod sa 5 posto na 4 posto glasova (što znači da ne bi ni prošla izborni prag). Zeleni osvajaju 14 posto glasova, a 16 posto AfD - obje stranke su bile po istoj anketi jednako popularne i tjedan ranije.

Ispostavilo se da je AfD sada najjača stranka na istoku: u pet istočnonjemačkih saveznih država (bez Berlina) osvajaju 26 posto glasova. Na tlu bivše istočne Njemačke znatno su ispred demokršćana koji su sad na 23 posto. SPD na 20 posto, Zeleni na 10 posto a a FDP na 8 posto glasova. Ljevica je na istoku izgubila status narodne stranke i sada osvaja samo 9 posto glasova ispitanika.

Stranka osnovana radi protivljenja euru AfD oživjela je 2015. kad je Angela Merkel kao tadašnja kancelarka u Njemačku pustila milijun izbjeglica, većinom iz ratom pogođene Sirije. Na valu antiimigrantskog raspoloženja AfD je osvajao dobre rezultate idućih par godina većinom na lokalnim izborima na istoku zemlje, no zadnjih par godina više nisu ozbiljan faktor.

Najjači na istoku

Britanski Times sada piše kako je radikalna desničarska Alternativa za Njemačku ponovno zauzela svoje mjesto najjače stranke na istoku zemlje, jašući na valu ogorčenosti zbog pada životnog standarda, distanciranja od Rusije i odnarođene političke elite.

Nakon pada podrške tijekom pandemije, AfD je revitaliziran prošle godine, koristeći nezadovoljstvo gospodarskim mjerama i odlukom vlade da podrži Ukrajinu protiv ruske invazije. Na nacionalnoj razini stranka je porasla s oko 10 posto na 16 posto, i vodi bitku sa Zelenima za treće mjesto, nakon demokršćana i socijaldemokrata.

Čini se da je AfD koštalo koketiranje s antivakserima i marginalnim grupama koje su se oštro protivile državnim epidemiološkim mjerama u vrijeme pandemije Covida-19, pa su na saveznim izborima 2021. izgubili 11 od dotadašnjih 94 mjesta u Bundestagu. Druge stranke ne žele surađivati s njima, ni u Bundestagu niti u pokrajinskim parlamentima, jer smatraju da svojim stavovima prelaze granicu prihvatljivog u demokraciji.

Međutim, ankete ukazuju da se najmanje četvrtina njemačkog biračkog tijela - a znatno više na bivšem teritoriju DDR-a - osjeća isključeno iz mainstream politike i razmišlja bi o podršci radikalnijoj stranci. Zatim, 40 posto istočnih Nijemaca želi ukidanje sankcija protiv Rusije i ne smatraju predsjednika Putina diktatorom, prenosi Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:18