UMRLA JUANITA CASTRO

Radila je za CIA-u, imala kodno ime i htjela srušiti brata: ‘Od otoka je napravio veliki zatvor okružen vodom‘

Vrlo brzo nakon revolucije, koju je isprva podržavala, Juanita Castro došla je u ideološki sukob s braćom

Juanita Castro

 Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Juanita Castro, sestra Fidela i Raula Castra, umrla je u SAD-u u 91. godini. Juanita Castro radila je za američku vladu te je bila izuzetno kritična prema politikama starije braće. Juanita je bila četvrta od sedmero djece u obitelji. Kubu je napustila 1964. godine, pobjegavši na Floridu. Brata Fidela optuživala je da je od otoka napravio "veliki zatvor okružen morem", a to su mislili brojni Kubanci, oni koji nisu dolazili iz povlaštene bjelačko-komunističke kaste.

Radila je za CIA-u, imala kodno ime Donna. Željela je srušiti brata. I Fidel Castro imao je 90 godina, kada je 2016. godine umro. Juanita ga nije štedjela od kritika, a iako je na vijest o njegovoj smrti reagirala izrazima žaljenja, rekla je kako se ne namjerava vratiti u rodnu zemlju. "Danas, s 90 godina, Juanita Castro stala je ispred nas na putu života i smrti, izuzetna žena, neumoran borac za svoju Kubu", poručila je njezina glasnogovornica, navodeći da obitelj traži privatnost u ovim trenucima te kako će se pogreb održati kao privatni pogreb.

image

Juanita Castro

Âtopfoto.co.uk/Topfoto/Profimedia/Âtopfoto.co.uk/topfoto/profimedia

Vrlo brzo nakon revolucije, koju je isprva podržavala, Juanita Castro došla je u ideološki sukob s braćom. Za vrijeme putovanja u Meksiko 1961. godine, kontaktirali su je agenti CIA-e. Nakon toga, Juanita Castro došla je u Havanu, u kojoj je u stanu sakrivala politički nepoćudne, a podržavala je i neke redovnice protjerane s Kube.

Nakon toga, 1964. godine, postala je članicom opozicijske skupine Kubanska katolička akcija. Kada su braća to doznala i suočila je s debelim dosjeom koji je o njoj ispisan, pobjegla je u Meksiko, a otamo u Miami, gdje je otvorila apoteku 1973., i vodila je do 2006. godine, kada je ljekarnu prodala. Posljednje godine provela je daleko od oka javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11