KONTROVERZNA KAMPANJA

'Radioaktivna supruga': Vladin edukativni crtić u Japanu uspoređuje radijaciju s vikom ljutite supruge

'Nemam pojma zašto je stranica odjednom privukla toliko pozornosti, uklonili bismo je i ranije da smo za nju znali'

Japanska agencija za atomsku energiju zaustavila je kontroverznu kampanju čiji je cilj educirati žene o opasnostima nuklearne energije i u kojoj se radijacija uspoređuje s vikanjem ljutite supruge.

Agencija je na svojoj internetskoj stranici navela kako “teške riječi koje se koriste u nuklearnoj industriji" želi učiniti razumljivijima, posebice ženama. Objavljen je animirani film koji prikazuje ljutitu ženu koja maše kažiprstom i njezina ustrašenog supruga, pri čemu se ženina vika uspoređuje s radijacijom. Simbolika se nastavlja tako što se kaže da se ženina uzrujanost može usporediti s “radioaktivnošću”, a sama žena s “radioaktivnim materijalom”. Internetska stranica, pokrenuta 2010., ugašena je u utorak.

- Nemam pojma zašto je stranica odjednom privukla toliko pozornosti, uklonili bismo je i ranije da smo za nju znali - rekao je Yusuke Uehara, glasnogovornik te vladine agencije koja provodi nuklearna istraživanja. Crtić “Radioaktivna supruga” snimila je skupina od šest žena koje žive blizu Tokaimure, mjesta gdje se 1999. dogodila nesreća u elektrani za obradu uranija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:44